Τσίπρας στο Ινστιτούτο Brookings: Τι απάντησε για τα F-16, το Ελληνικό και την Eldorado

Το κόστος για την αναβάθμιση των F-16 δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά, επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επειτα από την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων για τη συμφωνία που προωθείται με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, αλλά και για συγκεκριμένες επενδύσεις και το θέμα του Ανδρέα Γεωργίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, έκανε λόγο για συμφωνία που θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια. Η ελληνική πλευρά όμως από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι ο «λογαριασμός» δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. και αυτό επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο», απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε σχετικά και επεσήμανε ότι ακόμη είναι ανοιχτή η συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή. Διευκρίνισε πως ό,τι συζητήθηκε είναι η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα F16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Αμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνική πλευρά.

Δεν είναι οικονομικό το θέμα, είπε, αλλά γεωστρατηγικό και συμπλήρωσε ότι προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα όπως έχει. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι να κρατήσουμε την ισορροπία και να δουλέψουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οταν ρωτήθηκε για τις επενδύσεις, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά σημείωσε ότι έχουν γίνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε αισιόδοξος για την επένδυση στο Ελληνικό και εκτίμησε ότι οι εργασίες πιθανόν να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σχετικά με την περίπτωση της Eldorado, απάντησε ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και αν είναι καλύτερα να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Απάντησε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Εχουμε ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων, ό,τι ήταν δύσκολο για εμάς έγινε, και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα επ' αυτού», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και συζητήσεις.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, απάντησε ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, και ότι μερικές φορές η κυβέρνηση διαφωνεί με τις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, όμως τις σέβεται. «Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», συμπλήρωσε.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!