Ενισχύεται ο ρόλος της CIA στο Αφγανιστάν με στόχο να πλήξει τους Ταλιμπάν και τον ISIS

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανέφερε τη Δευτέρα (24/10) ότι η CIA και φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύονται για ειρήνευση στο Αφγανιστάν και πάταξη των κρησφύγετων τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

Αλλαγή δόγματος; Κίνηση ουσίας; Το σίγουρο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να απλώσει το... μακρύ αμερικανικό χέρι στο Αφγανιστάν. Η μη προγραμματισμένη επίσκεψη που πραγματοποίησε την Δευτέρα (24/10) στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, έξω από την Καμπούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, δεν μπορεί να είναι τυχαία. Η συνάντηση που είχε, δε, με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι δείχνει πολλά. 

 

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανέφερε ότι η νέα αμερικανική στρατηγική για τη Νότια Ασία καθιστά σαφή τη δέσμευση των ΗΠΑ για ειρήνευση του Αφγανιστάν και πάταξη των κρησφύγετων τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία: ο Τίλερσον μετέβη στην Καμπούλ λίγες ημέρες ύστερα από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερους από 200 ανθρώπους, με στόχο σιιτικά ισλαμικά τεμένη και εγκαταστάσεις της αφγανικής αστυνομίας.

 

Σύμφωνα με αποκάλυψη των New York Times, η CIA αποφάσισε –κατ' εντολήν του προέδρου Τραμπ– την επέκταση των μυστικών της επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αποστέλλοντας στη χώρα έμπειρα στελέχη και εκπαιδευμένους υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, με στόχο την εξόντωση της ηγεσίας των Ταλιμπάν και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

 

Η διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί μεταστροφή της τακτικής της CIA στο Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα, η ηγεσία της CIA θεωρούσε ότι οι επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν αποτελούν χάσιμο χρόνου και κεφαλαίων. Πρώην στελέχη της CIA επιμένουν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι καταλληλότερος για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας.

 

Η επέκταση της αποστολής της CIA αντικατοπτρίζει τον ενισχυμένο ρόλο που καλείται να παίξει η υπηρεσία υπό τον νέο της διευθυντή, Μάικ Πομπίο. Στο πλαίσιο της νέας αποστολής της, η CIA έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στοχεύοντας μαχητές των Ταλιμπάν εντός του Αφγανιστάν.

 

Mε πληροφορίες από New York Times


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!