Συγκλονιστικό ρεπορτάζ για το εμπόριο οργάνων στις ΗΠΑ: Το Reuters αγόρασε ανθρώπινα κεφάλια και σπονδυλική στήλη

Η σκληρή πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου ο καθένας μπορεί να αγοράσει με την ίδια ευκολία από το ίντερνετ ό,τι επιθυμεί ακόμα και ανθρώπινα όργανα ξεδιπλώνεται μέσα από ρεπορτάζ του Reuters και τα στοιχεία πραγματικά συγκλονίζουν.

 

«Μετά από μερικά e-mails, ένας έμπορος ανθρωπίνων οργάνων πούλησε στον δημοσιογράφο του Reuters, Brian Grow, δύο κεφάλια και μια σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη προήλθε από έναν νεαρό άνδρα. Οι γονείς του ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν καν να τον θάψουν. Και λένε πως δεν γνώριζαν πως το σώμα του επρόκειτο να πωληθεί». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το ρεπορτάζ που παρουσιάζει την ιστορία του Cody Saunders που γεννήθηκε με πρόβλημα στα νεφρά και πέθανε ανήμερα των 24ων γενεθλίων του:

 

«Ο Cody Saunders γεννήθηκε το 1992 με προβληματικά νεφρά και μια τρύπα στην καρδιά του. Πέθανε ανήμερα των 24ων γενεθλίων του. Μέχρι τότε είχε υποβληθεί σε 66 χειρουργεία και σε 1.700 θεραπείες αιμοκάθαρσης, λένε οι γονείς του. Κάποιες μέρες, έκρυβε τον πόνο ανεβάζοντας selfies στο Facebook. Άλλες μέρες, μοιράζονταν κάποια ανυπόφορη πραγματικότητα, ποζάροντας σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου με γάζες σε όλο του το στήθος. Το οποίο ήταν γεμάτο ουλές.

 

Cody Saunders
Cody Saunders

 

Στο προφίλ του στο Facebook, ο Cody έγραψε πως έψαχνε ένα κορίτσι που θα τον αποδεχόταν γι' αυτό που ήταν. «Ναι είμαι άσχημος». έγραψε τα Χριστούγεννα του 2015.

 

Ο Cody ζούσε με τους γονείς του σε ένα παλιό τροχόσπιτο, σε χώρο κατασκήνωσης στο Τενεσί. Όταν ήταν αρκετά καλά, δούλευε σε μια φάρμα με τον πατέρα του. Τάιζε τα ζώα, μετέφερε σανό, μάζευε μελάσα και την μετέφερε με ένα φορτηγό από τον έναν αχυρώνα στον άλλο.

 

Στις 2 Αυγούστου του 2016, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Βρίσκονταν καθ' οδόν προς το σπίτι, μετά από μία ακόμη αιμοκάθαρση. Οι γονείς του ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν να τον θάψουν ή να τον αποτεφρώσουν. Έτσι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του σε έναν οργανισμό που ονομάζεται «Restore Life USA».

 

Ο οργανισμός πουλά σώματα που έχουν δωριστεί, είτε ολόκληρα, είτε όργανο – όργανο. Αποδέκτες είναι ερευνητές, πανεπιστήμια, ερευνητικές εγκαταστάσεις και άλλα.

 

Το Reuters αγόρασε την σπονδυλική στήλη του Cody και ανθρώπινα κεφάλια


Για την συναλλαγή χρειάστηκαν μόνο μερικά mail, 300 δολάρια και η πληρωμή των μεταφορικών από τον αποδέκτη. Εκτός από την σπονδυλική στήλη, το Reuters αγόρασε δύο ανθρώπινα κεφάλια από την Restore Life. Το καθένα κόστισε 300 δολάρια.

 

Η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έλεγξε επίσης τον αγοραστή αφού αν το έκανε, θα διαπίστωνε πως πρόκειται για δημοσιογράφο του Reuters. 

 

Οι συμβουλές μιας ειδικού


Για τη διενέργεια του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος συμβουλεύτηκε την Angela McArthur, διευθύντρια του προγράμματος δωρεάς οργάνων της Ιατρικής Σχολής της Μινεσότα. Σκοπός ήταν κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ να μην παραβιαστεί κανένας νόμος και να μην κινδυνέψει κανένας.

 

Εν τέλει, η διευθύντρια πήρε την σπονδυλική στήλη και τα κεφάλια που αγόρασε το Reuters στην ιατρική σχολή.

 

Η McArthur δήλωσε πως προβληματίστηκε πάρα πολύ με το πόσο εύκολα αγοράστηκαν ανθρώπινα μέλη. Αλλά και με την αποτυχία της Restore Life να δείξει την δέουσα επιμέλεια.

 

«Είναι σαν την Άγρια Δύση«, λέει η ίδια. «Ο καθένας θα μπορούσε να τα είχε παραγγείλει και να είχε ζητήσει να μεταφερθούν στο σπίτι του για οποιοδήποτε λόγο θα ήθελε«, συμπληρώνει.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!