Σ. Αραβία: 201 συλλήψεις για διαφθορά 100 δισ. δολαρίων

Περίπου 1,700 τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν παγώσει στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία, με τις συλλήψεις να έχουν φθάσει τις 201, ενώ τα ποσά υπολογίζοντα στα 100 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Σαούν Αλ Μοτζέμπ, περισσότερα από 100 δισ. έχουν κατασπαληθεί μέσω υποθέσεων διαφθοράς τις περασμένες δεκαετίας, ενώ 201 από τους 208 που ανακρίθηκαν έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Τα αριθμητικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερα από τις μέχρι τώρα αναφορές, καθώς, όπως φαίνεται έγιναν επιπλέον συλλήψεις μέσα στην εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, εκτός από τον διάσημο πρίγκιπα Αλουαλίντ, είναι επιχειρηματίες, δισεκατομμυριούχοι, υπουργοί και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Οι περισσότεροι κρατούνται στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton στο Ριάντ.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επιμένουν ότι η υπόθεση σχετίζεται με... ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις ελίτ της χώρας και απώτερος στόχος είναι να ισχυροποιηθεί η θέση του διαδόχου του θρόνου.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, εκτός του Αλουαλίντ, είναι και οι δύο γιοι του εκλιπόντα βασιλιά Αμπντουλάχ, οι οποίοι, μέχρι το Σάββατο, ήταν επικεφαλής της πανίσχυρης Εθνικής Φρουράς και θεωρούνταν ως άμεσοι αντίπαλοι του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο διάδοχος, άλλωστε, ηγείται των επιχειρήσεων ως επικεφαλής της νεοσυσταθείσας επιτροπής κατά της διαφθοράς.

«Το πιθανό μέγεθος της διαφθοράς είναι πολύ μεγάλο» πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας με την κυβέρνηση, πάντως, να αρνείται να κατονομάσει όλους όσοι έχουν ανακριθεί.

Πάντως, έχουν «παγώσει» πάνω από 1.700 τραπεζικοί λογαριασμοί, όλοι προσωπικοί και όχι εταιρικοί. 

Οι διαμαρτυρίες στη χώρα για περιπτώσεις διαφθοράς και διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν είναι κάτι καινούργιο, με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να δέχονται εδώ και χρόνια μηνιαία «δωράκια» απόρροια των πολύ υψηλών τιμών στο πετρέλαιο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αναγκάστηκε να επιβάλει μέτρα λιτότητας από τη στιγμή που άρχισαν να πέφτουν οι τιμές, μειώνοντας τα «βοηθήματα» αυτά, αλλά και ανεβάζοντας το κόστος για τους μέσους πολίτες της χώρας.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει στον  Guardian ο αναλυτής Τόμας Λίπμαν, είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τη διαφθορά στη Σαουδική Αραβία από τον τρόπο με τον οποίο «κλείνονταν» μέχρι στιγμής οι διάφορες συμφωνίες και πώς λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!