Απολογισμός της Δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου 2014-2016- Οικονομικός και Διοικητικός Τομέας






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                            
ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απολογισμός της Δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου
2014-2016- Οικονομικός και Διοικητικός Τομέας

Στον απολογισμό των τριών χρόνων της θητείας της προχώρησε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωραιοκάστρου κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017. Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη συλλογική προσπάθεια που έγινε κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων τονίζοντας ότι «ενωμένοι όπως πάντα, αποφασισμένοι όσο ποτέ, παρουσιαζόμαστε μπροστά σας για να κάνουμε τον απολογισμό των τριών χρόνων της διοίκησής μας και εσείς είστε οι μόνοι που μπορείτε να μας κρίνετε και μάλιστα με αυστηρότητα. Εξάλλου, στόχος μας δεν είναι να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι στην τοπική κοινωνία». 

Σε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του δήμου τονίζοντας ότι η σημερινή διοίκηση ανέλαβε τα ηνία του δήμου εν μέσω έντονης οικονομικής ύφεσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον. Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου υποστήριξε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου μας δεν ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε, στη μεγάλη πρόκληση της ενοποίησης του Δήμου Ωραιοκάστρου (οι τρεις πρώην καποδιστριακοί δήμοι να γίνουν ένας ουσιαστικά και όχι διοικητικά). «Για την ακρίβεια δεν προσαρμόστηκαν ποτέ στα νέα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν από τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Εμείς ως διοίκηση χτίσαμε σε ό,τι καλό βρήκαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες αλλά και δημιουργώντας νέες υποδομές. Δεν έχουμε την ανάγκη του ετεροπροσδιορισμού και της στείρας πολιτικής αντιδικίας. Όμως πρέπει να αναφερθούμε σε ορισμένους ελλειμματικούς τομείς δράσης της προηγούμενης διοίκησης που δημιούργησαν προβλήματα και δυσκολίες στη δική μας διοίκηση τα πρώτα χρόνια ανάληψης των καθηκόντων μας. Για το λόγο αυτό τα δύο πρώτα χρόνια αναλωθήκαμε στην επίλυση προβλημάτων που κληρονομήσαμε. Αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη στη δημιουργία έργου», είπε ο κ. Γαβότσης και αναφέρθηκε σε ορισμένες επιπτώσεις από τις ελλειμματικές προηγούμενες διοικήσεις όπως:
• Μείωση εσόδων με ευθύνη των διοικήσεων. Η μείωση των δημοτικών τελών το 2011 δημιούργησε στα τέλη του 2016 ένα σωρευτικό έλλειμμα στον τομέα της καθαριότητας της τάξεως του 1.500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, καμία ενέργεια για είσπραξη αυτών που δικαιούται ο δήμος.
• Κανένας έλεγχος δαπανών.
• Κατασπατάληση πόρων σε δράσεις και έργα χωρίς καμία προστιθέμενη αξία και ανταποδοτικότητα.
• Ο τομέας της καθαριότητας υπολειτουργούσε.
• Ο δημόσιος χώρος είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
• Ίδια εικόνα εγκατάλειψης συναντήσαμε και στον κρίσιμο τομέα της παιδείας.
• Κοινωνική μέριμνα, κοινωνική αλληλεγγύη και πολιτισμός. Αντίστοιχες δράσεις δεν υπήρξαν από τις προηγούμενες παρατάξεις που άσκησαν διοίκηση στον τόπο μας.
• Απουσία αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να συμβασιοποιηθούν έργα από ίδια διαθέσιμα. Το γεγονός αυτό έδεσε τα χέρια της επόμενης διοίκησης καθώς ο Δήμος δεν διέθετε καμία ρευστότητα άρα και καμία δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του βραχυπρόθεσμα.

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου αναφερόμενος σε οικονομικά στοιχεία από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής τόνισε ότι:
«Στα τέλη του 2014, παραλάβαμε (υπογραμμίζω με επίσημα στοιχεία ισολογισμών 2014 και 2016 – ελεγμένα από ορκωτούς λογιστές):
•        Έσοδα € 13.000.000. Στα τέλη του 2016 και μετά από μια 3ετία έντονης οικονομικής ύφεσης διατηρήσαμε τα έσοδα στα ίδια επίπεδα ενώ με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017 τα έσοδά μας κινούνται αισθητά ανοδικά. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.
•        Παραλάβαμε γενικά έξοδα διοικητικής λειτουργίας € 1.788.000. Το 2016 τα περιορίσαμε κατά € 500.000 και αποτελούν πλέον το 15% των εσόδων μας. Σήμερα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω εξορθολογισμό και μείωση δαπανών.
•        Ο τραπεζικός δανεισμός το 2014 ανέρχονταν σε € 4.090.000. Το 2016 ανέρχονταν σε € 2.566.000. Στα τέλη του 2017 θα είναι € 1.895.000. Μειώσαμε δηλ μέσα σε μια 3ετία τον τραπεζικό δανεισμό κατά € 2.195.000. Σε συνθήκες έντονης οικονομικής στενότητας. Σε ποσοστό η μείωση ανέρχεται σε 53,66%.
•        Ταυτόχρονα επαναδιαπραγματευθήκαμε το επιτόκιο δανεισμού. Αποτέλεσμα είναι το 2016 να πληρώσουμε τόκους για το δανεισμό μας € 73.000 από € 140.000 το 2014. Ποσοστιαία μείωση 47,8%.
•        Παραλάβαμε υπόλοιπα προμηθευτών € 1.516.000 το 2014. Το 2016 τα υπόλοιπα προμηθευτών ανέρχονταν σε € 1.095.000, μειωμένα δηλαδή κατά € 421.000. Ποσοστιαία μείωση της τάξεως 27,7%.
•        Μειώσαμε τις συνολικές μας υποχρεώσεις κατά € 1.811.000. Η προηγούμενη διοίκηση μας παρέδωσε υποχρεώσεις € 7.151.000 ενώ στα τέλη του 2016 μειώθηκαν σε € 5.340.000. Ποσοστό μείωσης 25,3%.
Με λίγα λόγια εξορθολογίσαμε τον ισολογισμό του δήμου μας, βελτιώνοντας σχεδόν το σύνολο των οικονομικών μεγεθών».

Δημοτικά τέλη
Ο κ. Γαβότσης εξήγησε τους λόγους που η δημοτική αρχή προχώρησε στην αύξηση των δημοτικών τελών τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «για μια  απόφαση, δυσάρεστη αλλά ταυτόχρονα υπεύθυνη, θαρραλέα, με απόλυτη συναίσθηση του δημόσιου συμφέροντος και της ευθύνης μας απέναντι στις νεότερες γενεές». «Θα πρέπει να γνωρίζετε όλοι ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών (ανελαστικών κυρίως) της υπηρεσίας καθαριότητας για τους εξής λόγους:
1.       Η μείωση των δημοτικών τελών το 2011 δημιούργησε ένα  διαχρονικό σωρευτικό έλλειμμα της τάξεως του € 1.500.000 περίπου.
2.       Υστέρηση εσόδων από το κλείσιμο πολλών μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών.
3.       Μη πληρωμή τελών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω οικονομικής αδυναμίας.
4.       Υστέρηση εσόδων από τις ρυθμίσεις που διενεργεί η ΔΕΗ.
5.       Απουσία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για δράσεις στον τομέα της ποιότητας ζωής γενικότερα» είπε ο κ. Γαβότσης και συμπλήρωσε ότι «λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα αυτά είχαμε δυο δρόμους να βαδίσουμε. Ο πρώτος και ο ευκολότερος ήταν να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, (πιστέψτε με λογιστικά είχαμε την δυνατότητα να το κάνουμε!), να στρουθοκαμηλίσουμε και να προχωρήσουμε χωρίς ‘‘κανένα πρόβλημα’’. Αποτέλεσμα; Θα συνεχίζαμε να εγκληματούμε εις βάρος της κοινωνίας και κυρίως εις βάρος των παιδιών μας, των μελλοντικών γενεών. Ο δεύτερος, αλλά και δυσκολότερος δρόμος, ήταν ο δρόμος της σύνεσης, της υπευθυνότητας, της συναίσθησης του δημοσίου συμφέροντος, της ποιοτικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Για εμάς για την παράταξή μας δεν τίθενται τέτοια διλλήματα. Το μεγάλο στοίχημα της διοίκησής μας είναι και θα  είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομικών του Δήμου μας προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της αλλά ιδιαίτερα των παιδιών μας και των γενεών που έρχονται».

«Πήραμε λοιπόν την απόφαση και προχωρήσαμε σε λελογισμένη αύξηση των δημοτικών τελών η οποία μεσοσταθμικά δεν υπερβαίνει το 20%, συνέχιση της προσπάθειας συμμαζέματος των εξόδων στο σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου, συνέχιση της προσπάθειας για αύξηση των λοιπών εσόδων, ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης», δήλωσε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη λυσσαλέα, όπως χαρακτήρισε, κριτική που δέχθηκε η δημοτική αρχή. «Δεχθήκαμε κριτική από τις παρωχημένες και ξεπερασμένες δυνάμεις του χθες. Δεχθήκαμε κριτική απ αυτούς που μόλις πριν μερικά χρόνια επέβαλαν στον τότε Δήμο Ωραιοκάστρου δημοτικά τέλη κατά πολύ αυξημένα από τα σημερινά και μετά από την λελογισμένη αύξηση που κάναμε εμείς. Ο συντελεστής δημοτικών τελών στον τότε δήμο Ωραιοκάστρου ήταν 1,65 € ανά τ.μ. για τις κατοικίες και 3,21 € ανά τ.μ. παρακαλώ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. 3,21 € για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες χωρίς καμία μάλιστα διαβάθμιση για βαθμιαία μείωση των συντελεστών για ακίνητα μεγαλύτερου εμβαδού. Οι αντίστοιχοι συντελεστές των δημοτικών τελών σήμερα και μετά την αύξηση του 2016 είναι 1,20 € ανά τ.μ. για τις κατοικίες (σημειώνεται ότι προβλέπονται μειώσεις έως και 80% για τους συμπολίτες μας πολυτέκνους) και 2,20 € ανά τ.μ. για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που μειώνεται βαθμιαία έως και 1,30 € ανά τετραγωνικό μέτρο για στεγασμένους χώρους άνω των 6.001 τ.μ., καθώς αυξάνεται βαθμιαία το εμβαδόν».

Ο δήμαρχος παρέθεσε επίσης μερικές ακόμη πρωτοβουλίες  σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ο κ. Γαβότσης ανέφερε ότι:
•        Την άνοιξη του 2017 με εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών προχώρησα στη σύσταση επιτροπής για την ολοκλήρωση του Ε9 του ενιαίου δήμου Ωραιοκάστρου.
•        Ο δήμος προχώρησε σε εξορθολογισμό λειτουργίας των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών μας. Τις επόμενες βδομάδες είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι θα ρθει στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση ο νέος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας, γεγονός που θα μας επιτρέψει με περισσότερη ευελιξία να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για ορθολογικότερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού μας και της εναρμόνισης των υπηρεσιών με βάση τις σημερινές αλλά και μελλοντικές μας ανάγκες.
•        Προχωρήσαμε στην ενίσχυση του τμήματος εσόδων ενώ εντατικοποιείται η προσπάθειά μας για είσπραξη παλαιοτέρων απαιτήσεων.
•        Δρομολογήσαμε την ενοποίηση των 3 ληξιαρχείων του δήμου μας, ωστόσο με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών καθυστερεί η υλοποίηση καθώς προηγείται η έναρξη λειτουργίας του θεσμού του μητρώου του πολίτη.
•        Προχωρήσαμε στις αρχές του 2017 στην μετεγκατάσταση του ΚΕΠ Ωραιοκάστρου σε ιδιόκτητο χώρο εξοικονομώντας έτσι χρήματα ενώ αναβαθμίσαμε, με τη διεύρυνση του ωραρίου, τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
•        Εντός του καλοκαιριού του 2017 πήραμε απόφαση και προχωρούμε στην εγκαθίδρυση ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών. Εκσυγχρονίζουμε το μηχανισμό είσπραξης των απαιτήσεων μας ενώ βελτιώνουμε και την αποτελεσματικότητά μας. Με την υλοποίηση αυτής της δράσης θα είμαστε από τους πρώτους δήμους στη Ελλάδα που θα δίνουμε 10 περίπου εναλλακτικούς ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής στους συναλλασσόμενους με τα δήμο μας.
•        Αναβαθμίσαμε τη λειτουργικότητα της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου με την τοποθέτηση προτζέκτορα, on – line συνεδριάσεις και μικροφωνικής ενώ σε όλο το κτίριο διοίκησης υπάρχει ελεύθερο internet.
•        Εφαρμόζουμε από το 2014 ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων
•        Ανανεώσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου ενώ υπάρχει δυνατότητα on-line δημοσίευσης στοιχείων προϋπολογισμού με γραφήματα και δείκτες
•        Από το 2015 υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών διαγωνισμών
•        Ενεργοποιήσαμε από το 2015 τις ψηφιακές υπογραφές
•        Επεκτείνουμε σταδιακά την ελεύθερη πρόσβαση στο internet σε κτίρια και χώρους του δήμου (ενδεικτικά αναφέρω: κτίριο Δημαρχείου, κλειστό Νεοχωρούδας, πρώην δημαρχείο Μυγδονίας κ.α.).

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας

και δημοσίων σχέσεων


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!