Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου “Αριστοτέλης”: Στήριξη του θεσμού του μεταλυκειακού έτους - τάξεις μαθητείας των ΕΠΑΛ




ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
ΕΥΟΣΜΟΥ ‘’ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’’
Ταχ. Δ/νση: Ολυμπιάδος & 17ης Νοέμβρη 2
Ταχ. Κώδικας  : 56224
Τηλ./Fax       : 2310-778028
Εύοσμος 30/10/2017
Αριθ. Πρωτ.: 435
ΠΡΟΣ:
1.    Το Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Πέτρο Σούλα
2.    Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Παύλο Σιταρίδη.
3.    Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.    Δήμο Κορδελιού Ευόσμου για την Κοινοποίηση στους Δημοτικούς Συμβούλους.
2.    Μ.Μ.Ε.
ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση για το Μεταλυκειακό έτος – Τάξεις Μαθητείας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.
H Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου «ο Αριστοτέλης», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θεσμό του Μεταλυκειακού έτους Μαθητείας στα ΕΠΑΛ, εκφράζει την ικανοποίηση της και δηλώνει την πλήρη ταύτιση της στον θεσμό αυτό.
Στηρίζει και επιθυμεί να ενθαρρύνει τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους εργοδότες που θα συμμετέχουν στον παραπάνω θεσμό.
Ο νέος αυτός θεσμός δίνει την ευκαιρία σε κατόχους Απολυτηρίου και Πτυχίου ΕΠΑΛ (ηλικίας 18-24 ετών) να αρχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια εννιά (9) μηνών και συνδυάζει 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. ή/και Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την εβδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες.
Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας».
Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Το κρίσιμο σημείο στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι να βρεθούν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, βάση των οποίων θα δημιουργηθούν τα τμήματα και οι θέσεις μαθητείας.
Στο σημείο αυτό, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ στους εργοδότες – επιχειρήσεις του Δήμου μας, στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, αλλά και στους γονείς των μαθητών που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, να αναλλάβουν πρωτοβουλίες για την εύρεση θέσεων εργασίας στο περιβάλλον τους.
Αυτή  η προτροπή δίνεται από την Ένωση μας, γιατί  το πρόγραμμα του «μεταλυκειακού έτους μαθητείας» δίνει πάντα μία «θέση εργασίας» σε κάθε μαθητή που με δική του πρωτοβουλία έχει εξασφαλίσει «βεβαίωση δέσμευσης  θέσης εργασίας» από  έναν εργοδότη (τον οποίο θα έχει από πριν επιλέξει ο ίδιος) είτε αντιστρόφως σε κάθε μαθητή που ο ο ίδιος ο εργοδότης, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, έχει δεσμεύσει. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε μαθητής εξασφαλίζει μία «θέση εργασίας» στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από την τυχόν μοριοδότηση του στην γενική κατάταξη των υποψηφίων για τις θέσεις μαθητείας της ειδικότητα του.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εφαρμογή του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες και μαθητές μπορούν να επισκεφθούν τα ΕΠΑΛ του δήμου μας ή τις ιστοσελίδες τους  καθώς και την ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ (http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia)
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
Αγγελική Ζαννίκου
Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Ρετζέπης



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!