Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η φοροκεντρική πολιτική στραγγαλίζει την οικονομία

Σε νέες προειδοποιήσεις προχωρά το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο σε έκθεσή του τονίζει ότι ακόμη και μια «καθαρή έξοδος» στις αγορές δεν συνεπάγεται και έξοδο από την επιτήρηση ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές και για τη φορολογική πολιτική. 

Η έκθεση τονίζει ότι η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση «ασφυξίας» της οικονομίας ενώ τονίζει ότι σε πρακτικό επίπεδο «μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται». 

«Στη βάση αυτή, και λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των φορολογικών μεγεθών στην Ελλάδα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης - λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξή της χώρας. Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση “ασφυξίας” της οικονομίας ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Παράλληλα, η έκθεση σημειώνει ότι «η επιδείνωση του βιοτικού επίπεδου, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος, η μηδενική προοπτική καριέρας και οι στάσιμοι μισθοί που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, οδηγούν με βεβαιότητα στη πλήρη φτωχοποίηση της χώρας. Η αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας, οδηγώντας σε ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας. Πάση θυσία, πρέπει να αποφευχθεί, η ανάπτυξη του φαινομένου του «εργαζόμενου-φτωχού» και μάλιστα του «νέου εργαζόμενου-φτωχού» υποστηρίζει.

Την ίδια ώρα, η υπογραμμίζεται και μια θέση που έχει και στο παρελθόν εκφράσει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας. «Ακόμη και μια “καθαρή” έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται έξοδο από κάθε επιτήρηση. Επίσης είναι πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία», τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, η έκθεση υπενθυμίζει ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί σε σειρά συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για τα χρόνια μετά το 2018. «Στη συνέχεια, η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά (και μάλλον ανέφικτα) πρωτογενή πλεονάσματα της του 2% μέχρι το 2060!» γράφει η έκθεση, και συμπληρώνει: «Σημειώνουμε τέλος ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ (αν δηλαδή θα συμμετάσχει ως τότε στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει χωρίς θόρυβο) και των ευρωπαϊκών θεσμών (μέσω κυρίως της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση του χρέους)».

Τονίζεται δε, ότι οι κρίσιμες αποφάσεις έχουν μετατεθεί για το 2018. «Από τις δημοσιονομικές επιδόσεις ως τότε θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2018 και αν θα ενεργοποιηθούν νωρίτερα τα προβλεπόμενα για το 2019-2020 μέτρα (περικοπές στις συντάξεις 

«Συναφώς, κρίσιμες αποφάσεις έχουν μετατεθεί για το 2018. Από τις δημοσιονομικές επιδόσεις ως τότε θα εξαρτηθεί αν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018 και αν θα ενεργοποιηθούν νωρίτερα τα προβλεπόμενα για το 2019 -2020 μέτρα. 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!