Πολιτικές αναταράξεις από την άδεια Κουφοντίνα

Την έντονη αντίδραση, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε η χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια.

Παρέμβαση στη Βουλή έκανε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «παρακολουθούμε σήμερα τον μεγαλύτερο τρομοκράτη στη χώρα μας, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το πιστόλι της 17 Νοέμβρη, να βγαίνει με άδεια από τη φυλακή» και εστιάζοντας στη χρονική συγκυρία.

«Πότε γίνεται αυτό; Την ώρα που η οργανωμένη βία και ανομία βρίσκεται σε έξαρση. Την ώρα που στα Εξάρχεια ξεπετάγεται μια νέα γενιά τρομοκρατών, με διασυνδέσεις με το κοινό ποινικό έγκλημα. Την ώρα που ομάδες τραμπούκων απειλούν και κομπάζουν.

»Ξέρετε πώς χαρακτήρισε ο αρχηγός του Ρουβίκωνα τον Κουφοντίνα; Ως «τον μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη»! Έχουμε τρελαθεί τελείως; Ως πότε θα συνεχίσετε να τους ανέχεστε, να τους χαϊδεύετε, να υποβαθμίζετε τη δράση τους αγνοώντας τους συμβολισμούς πίσω από κάθε πράξη ή λόγο;», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Οι Έλληνες παρακολουθούν σοκαρισμένοι την άδεια που δόθηκε στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε:

«Ο αρχιτρομοκράτης, που δεν έχει ψελλίσει μία λέξη συγγνώμης στους συγγενείς των 11 θυμάτων της τρομοκρατικής του δράσης, θα κυκλοφορεί ελεύθερος για δύο ημέρες. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όχι μόνο δεν έχει δείξει μεταμέλεια, αλλά σε όλες τις δηλώσεις του αναφέρει ότι θα ξανασηκώσει το όπλο όταν του δοθεί η ευκαιρία. Δύο μέλη του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών υπάγονται στον υπουργό Δικαιοσύνης. Η Ν.Δ. καλεί τον υπουργό κ. Κοντονή και τον πρωθυπουργό να πουν την άποψή τους για την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε ερώτηση για το αν ο Κουφοντίνας θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, η κ. Σπυράκη απάντησε διαβάζοντας απόσπασμα από το βιβλίο του Κουφοντίνα που αναφέρεται στη διαρκή επικαιρότητα του ένοπλου αγώνα.

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τοποθετήθηκε νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι αν ο Δ. Κουφοντίνας σεβόταν τον νόμο που επικαλείται σήμερα, δεν θα έπαιρνε ένα 45άρι πιστόλι και θα αφαιρούσε ζωές.

Απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε η συνήγορος του καταδικασθέντος Ιωάννα Κούρτοβικ (σ.σ. «περιμένουμε από όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια») η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Ναι, παρεμβαίνω στη διαδικασία και ξεκάθαρα λέω ότι είναι ύβρις αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή μπροστά μου. […] Έδωσε στον εαυτό του το δικαίωμα να είναι κριτής, δικαστής και εκτελεστής και εμείς ασχημονούμε, που έχουμε βγει από το πρωί και φωνάζουμε;».

Ακόμη, ανέφερε ότι η άδεια δόθηκε ενώ υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ενώ η κυβέρνηση αναζητά «ένα άλλοθι αριστεροσύνης». Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι μπήκε στις φυλακές νέος αντεισαγγελέας, «με διαφορετική λογική» και έτσι βγήκε ο Κουφοντίνας.

«Είναι ο αρχηγός, ο ιδεολογικός καθοδηγητής της 17Ν, που έγραψε βιβλίο και είπε ότι γλένταγε σε ταβέρνα μετά τη δολοφονία του άντρα μου. Έρχεται σήμερα και πανηγυρίζει και ανοίγει τα χέρια του και του φωνάζει η επιτροπή υποδοχής (...) Θα ήμουν πολύ λιγότερο στα κάγκελα αν έβγαινε η κυβέρνηση και έκανε την ίδια δήλωση που κάναμε εμείς», πρόσθεσε η βουλευτής της Ν.Δ.

Στο ίδιο ύφος ήταν και η δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη στον Real Fm: «Ο άνθρωπος αυτός όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας. Πότε του δεν μετάνιωσε. Το αντίθετο».

«Συνεχίζει να φτύνει τη Δημοκρατία στα μούτρα και αν δείτε τα βιβλία του, τα άρθρα του, τις δημόσιες παρεμβάσεις του, σκορπάει δηλητήριο, προπαγανδίζει τα εγκλήματά του και ουσιαστικά προσπαθεί με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο να φτιάξει μια νέα γενιά συνεχιστών των εγκλημάτων του», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

«Μιλάμε για τον μεγαλύτερο κατά συρροή δολοφόνο μεταπολιτευτικά» σημείωσε (ΣΚΑΪ) η Αλεξία Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει μετανιώσει για τίποτα και έχει κάθε διάθεση να ξανακάνει τα ίδια.

Στη χορεία των αντιδράσεων προστέθηκε και ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter: «Η άδεια σε Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θυμίζει στη Ν.Δ. ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πάλι από τη δικαιοσύνη έλαβε άδεια ο Ξηρός και δεν επέστρεψε.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι πρόκειται για ομόφωνη απόφαση στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη τού συμμετέχοντος σ' αυτό αντεισαγγελέα Εφετών.

Ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και τόνισαν ότι ο αντεισαγγελέας ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι' αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται άδεια.

«Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε», απάντησε στον Κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για ο,τιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια», σημείωσε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έγραψε στο twitter:

Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή. Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις. #Κουφοντίνας

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) 9 Νοεμβρίου 2017

«Το κατοχυρωμένο δικαίωμα στις άδειες κρατουμένων, που προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, είναι αναφαίρετο και πρέπει να γίνεται σεβαστό χωρίς διακρίσεις. Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις απόψεις και πράξεις του συγκεκριμένου, που διαχρονικά αξιοποιούνταν και στρέφονταν ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

Ο Περισσός καταλήγει λέγοντας ότι «η αντιπαράθεση που τροφοδοτείται απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και τη Ν.Δ .γύρω απ' το ζήτημα υπηρετεί άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες».

Την άποψη ότι άνθρωποι όπως ο Κουφοντίνας που έχει καταδικαστεί για δολοφονίες της δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή εξέφρασε (ΣΚΑΪ) ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία της Κεντροαριστεράς, Γιώργος Καμίνης.

Για την Ένωση Κεντρώων αποτελεί πρόκληση «η επιείκεια σε  αμετανόητους εγκληματίες που έχουν αφαιρέσει 11 ανθρώπινες ζωές».  

«Θα είμαστε σύμφωνοι να τυγχάνουν όλων των προνομίων που δίνει ο νόμος στους εγκλείστους υπό την προϋπόθεση να έκανε δήλωση μετανοίας για τα εγκλήματα που διέπραξε», προσθέτει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Με ανάρτησή του στα social media ο γιος του Δ. Κουφοντίνα κατηγορεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. για «θράσος» και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη Δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης.

»Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών.

»Το μόνο που είναι "αδιανόητο" κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens», γράφει χαρακτηριστικά.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!