Παραίτηση Μουγκάμπε υπό την απειλή της καθαίρεσης

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έπειτα από 37 χρόνια στην εξουσία, όπου κυβέρνησε -τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- με αυταρχισμό, ενώ ενεπλάκη μαζί με τη σύζυγό του σε σειρά οικονομικών σκανδάλων. Η επιστολή του έφτασε στο κοινοβούλιο ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην ολομέλεια με θέμα την καθαίρεσή του.

Ο 93χρονος Μουγκάμπε, που είχε ορκιστεί να κυβερνά τη Ζιμπάμπουε έως τον θάνατό του, δηλώνει στην επιστολή του, την οποία διάβασε στη Βουλή ο πρόεδρος του σώματος Τζέικομπ Μουντέντα, ότι παραιτείται αυτοβούλως και πως η παραίτηση έχει άμεση ισχύ.

Η ανάγνωση της επιστολή προκάλεσε ενθουσιασμό μέσα στο κοινοβούλιο, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει να συζητά την αποπομπή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε από την προεδρία με τις κατηγορίες του σφετερισμού της εξουσίας, της παραβίασης της συνταγματικής τάξης, της ανικανότητας και της καταστροφής της οικονομίας της χώρας, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία 15 χρόνια.

Εκδηλώσεις χαράς και πανηγυρισμοί ξέσπασαν και στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε από το συγκεντρωμένο πλήθος που περίμενε με αγωνία τις εξελίξεις από την κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία μετά την παραίτησή του ανεστάλη.

Τη διαδικασία καθαίρεσης του Ρόμπερτ Μουγκάμπε από την προεδρία της Ζιμπάμπουε εκκίνησε το ίδιο το κόμμα του Zanu-PF με τη συνεργασία και της αντιπολίτευσης, αφότου ο τέως πλέον πρόεδρος της χώρας άφησε να περάσει η διορία που του είχε δοθεί για να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και η φιλόδοξη σύζυγός του Γκρέις, που κατά τα φαινόμενα οργάνωνε το πολιτικό της μέλλον, με στόχο αντικαταστήσει τον Μουγκάμπε στην προεδρία, βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό επί μία εβδομάδα, από την ημέρα που επενέβη ο στρατός, μετά την αποπομπή του αντιπροέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο Μνανγκάγκουα, που είχε φύγει στο εξωτερικό μετά την απόλυσή του φοβούμενος για την ασφάλειά του, αναμένεται να επιστρέψει εντός 48 ωρών στη Ζιμπάμπουε, όπου θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος, το οποίο τον έχει ήδη εκλέξει αρχηγό στη θέση του Μουγκάμπε, αλλά και την προεδρία της χώρας. 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!