Ισπανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήτευσε τον Πουτζντεμόν να καταθέσει την Πέμπτη

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του να καταθέσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας).

Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του κ. Πουτζντεμόν και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.

Πουτζντεμόν: Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο

Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για πολιτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, ζητώντας από την Ευρώπη να δράσει για το θέμα της Καταλονίας, δήλωσε νωρίτερα ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη βελγική πρωτεύουσα.

Τόνισε παράλληλα ότι αποδέχεται την πρόκληση των τοπικών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία, τις οποίες προκήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο Καταλανός καθαιρεθείς ηγέτης ζήτησε εγγυήσεις από την ισπανική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να γυρίσει, μαζί με τα πέντε παυθέντα μέλη της κυβέρνησης του, στην Καταλονία, υπονοώντας ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν, λόγω των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί για «εξέγερση» από τη γενική εισαγγελία της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο καθαιρεθείς τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας επανέλαβε πολλές φορές ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες επειδή αποτελούν την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, επιχειρώντας να διεθνοποιήσει το ζήτημα της Καταλονίας.

Ο κ. Πουτζντεμόν απομακρύνθηκε από τη θέση του, με την εξουσιοδότηση της Γερουσίας, άνω σώματος του ισπανικού κοινοβουλίου, με απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το περασμένο Σάββατο.

Την Παρασκευή, το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας είχε ψηφίσει την ανακήρυξη της επαρχίας σε ανεξάρτητη Δημοκρατία, με απόσχισή της από το Βασίλειο της Ισπανίας, κίνηση ωστόσο η οποία αποδείχθηκε συμβολική, καθώς δεν παρήγαγε πρακτικά κάποιο αποτελέσμα και οι Καταλανοί δημόσιοι λειτουργοί υποτάχθηκαν στις εντολές της Μαδρίτης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι διέλυσε το καταλανικό κοινοβούλιο και έχει προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλονία για τις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του κ. Πουτζντεμόν, πλην της καταλανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αναμένεται να τις μποϊκοτάρει.

naftemporiki.gr

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!