Αρκούδα …πάτησε ηλικιωμένη και οι συγγενείς ζητούν αποζημίωση απ' το δημόσιο

Το συμβάν έλαβε χώρα το 2003 όταν η υπέργηρη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από το σύζυγό της, κοντά στην καλύβα που έμεναν. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από το πόδι καφέ αρκούδας (ursus arctos), η οποία είναι προστατευόμενο είδος. Μάλιστα, υπάρχει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προστασία και τη διαχείριση του πληθυσμού και των οικοτόπων της, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής μείωσης του πληθυσμού της στην  Ελλάδα.

Ο χαμός της 85χρονης ώθησε την οικογένειά της να ζητήσουν από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ, ισχυριζόμενη ότι οι αρμόδιοι φορείς αδράνησαν αναφορικά με την προσταςία των πολιτών που ζουν στην περιοχή, μαζί με το προστατευόμενο είδος. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφεραν πως δεν υπήρξαν οι απαραίτητες ηλεκτροφόρες περιφράξεις, ούτε δεν διατέθηκαν Ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι για τον εκφοβισμό και την προειδοποίηση του πληθυσμού κι έτσι δεν αποτρέπονταν οι αρκούδες ν περάσουν σε κατοικημένες περιοχές.

Τελικά, η προσφυγή απορρίφθηκε, καθώς οι δικαστές έκριναν πως είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, τόσο για την επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, φυτεύτηκαν 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους, όπως διατέθηκαν και 200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους, ενώ όπου ήταν δυνατόν, έγινε η υγειονομική ταφή των υπορραμμάτων.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!