Συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν: Η Γαλλία θα στηρίξει την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το υπουργείο 'Αμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις για συνεργασία.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ και επεσήμανε ότι η Γαλλία στηρίζει πλήρως την παρουσία της γαλλικής εταιρείας στην Κύπρο.

Για το Κυπριακό ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες» και αυτό, τόνισε, «οφείλεται στον πρόεδρο Αναστασιάδη».

Διαβεβαίωσε πως, « όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα τις στηρίξει». Η Γαλλία, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και , «εάν της ζητηθεί, θα εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των διμερών τους σχέσεων, καθώς και την εξαιρετική πολυεπίπεδη συνεργασία τους.

Συμφωνήθηκε, είπε, όπως εντατικοποιηθεί περαιτέρω ο διάλογος, με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση της γαλλο-κυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας, που έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016.

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, αναπτύσσει πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, που «η Γαλλία μπορεί να χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση στο Μαρί και την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο».

Επίσης , αναφέρθηκε και στην επόμενη Σύνοδο των επτά Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου και ξεναγήθηκε στην πτέρυγα των κυπριακών αρχαιοτήτων. Στην κυπριακή συλλογή εκτίθενται αντικείμενα, μεταξύ άλλων, της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού.

Εκτίθεται, επίσης, το γιγάντιο πιθάρι της Αμαθούντας, το οποίο χρονολογείται γύρω στον έκτο αιώνα προ Χριστού. Είναι φτιαγμένο από ασβεστόλιθο και θεωρείται από τους αρχαιολόγους ως μοναδικό στον κόσμο, λόγω του τρόπου κατασκευής και του μεγέθους του.

Φωτό: AP Photo/Michel Euler, Pool


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!