Στροφή της ΝΔ στους κοινωνικά αδύναμους -Μητσοτάκης: Οταν μιλάω για κοινωνική πολιτική, έχω στον νου μου τα θύματα της κρίσης

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα έδωσε μια γεύση της νέας «φιλολαϊκής» στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ τόσο σε επίπεδο πολιτικού λόγου, όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας.

Με δεδομένη την υπεροχή που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις και με προεξοφλημένη την παράσταση νίκης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ανοίγει» τον πολιτικό του λόγο και την επιρροή του σε κοινωνικές ομάδες που έλκονται ακόμη από τη ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ ή θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να τους εκφράσει καλύτερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς τόνιζαν ότι «η χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη είναι η πιο κοινωνική ομιλία που έχει κάνει από τότε που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας».

Η στόχευση της Πειραιώς -και αυτό θα ξεδιπλωθεί ως πολιτικός λόγος το επόμενο διάστημα- είναι η ΝΔ να είναι η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση που θα φροντίσει πραγματικά αυτούς που δεν μπορούν και όσους υπέστησαν με τον πιο σκληρό και πολλές φορές άδικο τρόπο τις αλλαγές και τις (αναγκαίες) μεταρρυθμίσεις των μνημονίων.

Και προς αυτή την κατεύθυνση η ΝΔ θα αλλάξει και τη ρητορική της όσον αφορά την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.

«Αναγκαία και τα δύο, αλλά όχι απλά για να βελτιώσουν τους οικονομικούς δείκτες ή για να ικανοποιούνται οι πιστωτές. Η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να φτάσουν στους πολίτες, θα πρέπει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα να βιώσουν τα θετικά αποτελέσματά τους», θα λέει συχνά-πυκνά από δω και πέρα ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μπει δυναμικά στα χωράφια του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ και να σχεδιάσει την εφαρμογή μιας πραγματικά κοινωνικής πολιτικής για τους πιο αδύναμους. «Το θέμα δεν είναι να έχεις κοινωνική πολιτική και να εκφράζεις τους ασθενέστερους μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη», λένε στην Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι νέοι στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη -με επικεφαλής την εκπρόσωπο Τύπου Μαρία Σπυράκη- τονίζουν στις συζητήσεις τους πως η Νέα Δημοκρατία δεν αρκεί να εκφράζει πια μόνο τη μεσαία τάξη, αλλά θα πρέπει ο πολιτικός της λόγος να αφορά πια και τα πιο αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. «Αν δεν αποκαταστήσουμε την κοινωνική ενότητα και ισορροπία, δεν θα μπορούμε να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά», είναι μια χαρακτηριστική φράση του χρησιμοποιούν.

Ετσι, παρά τα όσα λέγονται περί εναγκαλισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη με σκληρές δεξιές απόψεις και πρακτικές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φιλοτεχνεί εκ νέου συστηματικά την επιστροφή του κόμματος όχι απλά στον μεσαίο χώρο, τον οποίο εγκατέλειψε την περίοδο 2010-2015, αλλά και στην υιοθέτηση πολιτικών που κάποιοι «σκληροί δεξιοί» θα τις αποκαλούσαν κεντροαριστερές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη χθεσινή του ομιλία λέγοντας ότι «όταν μιλάω για πολιτική, έχω πάντα στον νου μου τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας. Αυτούς που, τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε χειρότερη. Η στήριξή τους είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όχι μόνο για λόγους ανθρωπιάς. Αλλά γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας».

Εκτός από τη στήριξη των αδύναμων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο επόμενο διάστημα θα μιλά και για την ανάγκη να ανακαλύψει ξανά η πολιτική την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εκεί ακριβώς στόχευε η εξαγγελία του για τη χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς και όλους όσοι πάσχουν από βαριές χρόνιες ασθένειες με κατ’ οίκον διανομή. Αλλά και τα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!