Καταλονία: Εισαγγελική πρόταση για φυλάκιση της προέδρου της Βουλής και τριών βουλευτών

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και άλλοι πέντε βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της υπεξαίρεσης κρατικών κονδυλίων.

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης από τον δικαστή να διατάξει την αποφυλάκιση άλλων δύο βουλευτών του περιφερειακού κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η αποφυλάκισή τους προβλέπει περιοριστικούς όρους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που κατηγορείται για στάση και εξέγερση, έφυγε για το Βέλγιο πριν από περίπου 10 ημέρες και η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, έστειλε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στην καταλανική εφημερίδα El Punt Avui, ζητώντας "την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται όμηροι από το ισπανικό κράτος".

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί την άποψη ότι οι πρώην υπουργοί που έχουν προφυλακιστεί είναι "κρατούμενοι συνείδησης". Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του ισπανικού τμήματος της οργάνωσης, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν "κρατούμενοι συνείδησης" επειδή "κατηγορούνται για πράξεις που μπορεί να συνιστούν αδικήματα".

"Πιστεύουμε ότι η ισπανική δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να ερευνήσει αυτά τα πιθανά αδικήματα", εξήγησε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας ωστόσο την αποφυλάκιση του Ζόρντι Κουσάρτ και του Ζόρντι Σάντσες, των ηγετών των δύο πανίσχυρων αυτονομιστικών οργανώσεων που κατηγορούνται επίσης για στάση.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν χρησιμοποιεί τον όρο "πολιτικός κρατούμενος" επειδή "δεν υπάρχει διεθνής ορισμός του".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε έκκληση σήμερα στην Ευρώπη να αντισταθεί στις αποσχιστικές τάσεις, σε μια περίοδο που η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει διχάσει βαθύτατα την Ισπανία.

"Οι εθνικισμοί είναι το δηλητήριο που εμποδίζει την Ευρώπη να συνεργάζεται" είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης Σαλαμάνκα. "Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια επειδή ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει. Λέω «όχι» σε κάθε μορφή απόσχισης που αποδυναμώνει την Ευρώπη και διευρύνει περαιτέρω τις υπάρχουσες ρωγμές", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που βρισκόταν επίσης στη Σαλαμάνκα, ευχαρίστησε στον Γιούνκερ για την υποστήριξή του "σε αυτές τις δύσκολες εποχές".

"Ο Γιούνκερ έχει στηρίξει τις ενέργειες τις ισπανικής κυβέρνησης, έχει εκφράσει τον σεβασμό του για το σύνταγμα, τους νόμους και το νομικό σύστημά μας" είπε απευθυνόμενος σε καθηγητές και φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!