Ισχυρό χτύπημα στη «νεοτρομοκρατία»

Κομβικό ρόλο στον χώρο των οργανώσεων της «νεοτρομοκρατίας» αποδίδουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής στον 29χρονο που τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου συνελήφθη τη στιγμή που έβγαινε από διαμέρισμα κοντά στην πλατεία Αττικής: Τον φέρουν πρωτίστως κατασκευαστή των «τρομοδεμάτων» και δευτερευόντως τον συσχετίζουν με την αποστολή των δεμάτων, παρότι εντοπίστηκε βιολογικό υλικό του σε δύο πακέτα, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για αυτό που εστάλη στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ή σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ή τα οκτώ που βρέθηκαν στα ΕΛΤΑ.

«Δεν είναι ένας τυχαίος ο οποίος απλώς συνελήφθη. Είχε κομβικό, καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, ίσως και στην αποστολή των πακέτων που έφυγαν στο εξωτερικό και αυτών που κρατήθηκαν εδώ», ανέφερε συγκεκριμένα χθες στην «Εφ.Συν.» ανώτερος αξιωματικός ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει τις εξελίξεις των ερευνών και διέψευσε ότι τα ίχνη DNA εντοπίστηκαν στον φάκελο που εξερράγη και τραυμάτισε σοβαρά τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Το βιολογικό υλικό πάντως που εντοπίστηκε στους δύο φακέλους, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, ταυτοποιήθηκε με αυτό του 29χρονου συλληφθέντος, λόγος για τον οποίο οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν το ένταλμα σύλληψης.

Μάλιστα, εξαιτίας της ανάληψης ευθύνης για την αποστολή του δέματος στον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο 29χρονος εντάχθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό στην ανωτέρω ομάδα, χωρίς -ώς την έκδοση του εντάλματος- να συσχετίζεται με οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.

Κάτι που μετά τη σύλληψή του αμφισβητείται από τις αστυνομικές αρχές, αφού από όσα βρέθηκαν πάνω του πιθανολογείται η εμπλοκή του και σε άλλες οργανώσεις.

Πρόκειται για την εκδοχή που διερευνούν πλέον οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους στοιχεία που δείχνουν ότι ο 29χρονος σχετίζεται με την Πόλα Ρούπα και κατ’ επέκταση με τον «Επαναστατικό Αγώνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι επαφές με την Πόλα Ρούπα φέρεται να προκύπτουν από το γεγονός πως μία από τις πλαστές ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή του 29χρονου κατά τη σύλληψή του ήταν ίδια με πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στο αρχείο του μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Ηλιούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε ήδη συνταχθεί από τον ειδικό εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας και βάσει αυτού εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης, ο 29χρονος εκτιμάται ότι εντάχθηκε ως μέλος στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στις αρχές του περσινού Δεκεμβρίου.

Λόγος για τον οποίο, όπως έγινε γνωστό χθες, αποδίδονται στον 29χρονο η επίθεση στις 25 Μαΐου 2017 με τον παγιδευμένο φάκελο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και η αποστολή των οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την περασμένη άνοιξη.

Αναλυτικά, οι δικαστικές αρχές για την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο τού καταλογίζουν ότι «έχοντας αποφασίσει, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, να σκοτώσεις τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από τη διάνοιξή του να του επιφέρεις τον θάνατο».

Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ακόμη ότι η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε από «εξωτερικά» αίτια.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «η έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Σχετικά με τα οκτώ «τρομοδέματα» που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2017 στο Κέντρο Διαλογής στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου, ο 29χρονος κατηγορείται ότι «προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν».

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρακολουθούσαν τουλάχιστον επί δύο εβδομάδες τον 29χρονο, που έμενε στο Ελληνικό και εργαζόταν περιστασιακά στην ίδια περιοχή ως σερβιτόρος.

Αποφασίστηκε, δε, η σύλληψή του σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές καθώς κρίθηκε ότι ετοιμαζόταν μετακόμιση της «γιάφκας» της οδού Αλκαμένους.

Ο 29χρονος ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές από το 2011, όταν είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε επεισόδια με τα ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή.

Σύμφωνα πάλι με τις αρχές, το 2012 συμμετείχε σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, προκειμένου οι καταληψίες να διαβάσουν κείμενο συμπαράστασης στους κρατουμένους για τον «Επαναστατικό Αγώνα», ενώ είχε συμμετάσχει και σε άλλες ενέργειες συμπαράστασης σε κρατουμένους για τρομοκρατική δράση.

«Αδικήματα που τελέστηκαν με τρόπο, σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας» είναι αυτά που περιγράφονται στη νέα δίωξη που άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας χθες το μεσημέρι ο 29χρονος συλληφθείς, στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ειδικότερα, η δίωξη συνίσταται στα ευρήματα που σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική εντοπίστηκαν στην κατοχή του και στο διαμέρισμα της οδού Αλκαμένους και αφορά τα κακουργήματα της «συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση», «τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου» και «τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων».

Παράλληλα, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για τα αδικήματα της «πλαστογραφίας με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων», για «διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ’ επάγγελμα» καθώς και για «διακίνηση ναρκωτικών».

Στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε ανακριτή από όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί μεθαύριο το μεσημέρι, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε νωρίτερα χθες το πρωί.

Από τον τελευταίο έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Τρίτη, για αδικήματα που σχετίζονται με την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε αξιωματούχους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος κατηγορούμενος ζήτησε χθες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς, όπως αναφέρει μέσω του δικηγόρου του, τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Τέλος, ο δεύτερος συλληφθείς, που σχετίζεται με την υπόθεση και συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να δικαστεί σήμερα από το αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καθώς σε βάρος του σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία για το πλημμέλημα της κατοχής κροτίδων.

Στην κατοχή του 29χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Στο διαμέρισμα της οδού Αλκαμένους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: κινητό τηλέφωνο, ένα ακόμη laptop, κάρτα sim, πλήθος εναυσματικών φιτιλιών κροτίδων και πλαστικό δοχείο με ποσότητα υγρού.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!