Οι πολίτες δεν αναμένουν άμεση άρση των capital controls

Απαισιόδοξοι όσον αφορά στον χρόνο άρσης όλων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί με τα capital controls εμφανίζονται οι Έλληνες.

Το παραπάνω καταγράφει έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017, σε συνέχεια της κατάρτισης από τις ελληνικές αρχές του οδικού χάρτη για τη χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάιο του 2017.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ακόλουθους άξονες: γνώσεις (πόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες τους υφιστάμενους περιορισμούς), επιδράσεις των περιορισμών (σε ποιο βαθμό οι περιορισμοί επηρεάζουν το ευρύ κοινό και τις επιχειρήσεις), προσδοκίες & εμπιστοσύνη (προσδοκίες σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα) και χαλάρωση των περιορισμών (ποια η δυνητική αντίδραση των καταθετών σε περίπτωση περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών).

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας καταγράφεται ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα καταργηθούν προτού παρέλθουν δύο χρόνια. Επίσης χαμηλό ήταν το επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού και του επιχειρηματικού τομέα στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μεγαλύτερες– ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες για τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές τους προοπτικές. Αντίθετα, το ευρύ κοινό δήλωσε λιγότερο αισιόδοξο για το εισόδημά του το προσεχές έτος.

Επιχειρήσεις και πολίτες δήλωσαν ότι έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς, καθώς συχνά εξαντλούν τα όρια ανάληψης μετρητών. Επίσης ανέφεραν ότι έχουν μειώσει τη χρήση μετρητών.

Επίσης, σύμφωνα με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους θεσμικούς φορείς, η προοδευτική χαλάρωση και εν τέλει η άρση των περιορισμών θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα. Σημαντική εξάλλου είναι η διαπίστωση ότι η οικονομική ανάπτυξη και η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελούν τους δύο σημαντικότερους λόγους που θα έπειθαν το ευρύ κοινό να επανακαταθέσει τα χρήματά του στις τράπεζες.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!