Ερντογάν: «Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη δημοκρατική βούληση του τουρκικού λαού»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εξαγοράσουν τον τουρκικό λαό, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην προειδοποίηση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ πως η Ουάσιγκτον θα διακόψει την οικονομική βοήθεια σε χώρες που θα ψηφίσουν στον ΟΗΕ κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το επίμαχο σχέδιο ψηφίσματος είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί την Πέμπτη στις 17:00 ώρα Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση και ουσιαστικά καταδικάζει την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποκλίνει από τη θέση της διεθνούς κοινότητας ότι το στάτους της Ιερουσαλήμ πρέπει να αποφασιστεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

«Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη βούλησή μας», είπε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση σε όλες τις χώρες-μέλη της Γενικής Συνέλευσης να μην πουλήσουν «τον αγώνα για δημοκρατία για λίγα δολάρια». «Η στάση σας είναι σημαντική», είπε.

Το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος, που ορίζει ότι οιαδήποτε μονομερής αλλαγή στο στάτους της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομική βάση και πρέπει να ανακληθεί, καταρρίφθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφότου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο. Αντίθετα, τα υπόλοιπα 14 μέλη υπερψήφισαν.

Στη συνέχεια, η Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες προώθησαν το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση.

Η απόφαση του κ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αποτελεί πρωτοφανή απόκλιση από την ιστορική θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία υποστηρίζει ότι το μέλλον της ιστορικής πόλης θα πρέπει να αποφασιστεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, που διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Σημειώνεται ότι στην πράξη είναι σχεδόν αδύνατο η Γενική Συνέλευση να ανατρέψει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Άρθρο 377 της Γενικής Συνέλευσης ορίζει πως εάν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Συνέλευση μπορεί να συζητήσει, ακόμη και σε έκτακτη συνεδρίαση, περιστατικά όπου υπάρχει απειλή για την ειρήνη και κίνδυνος επιθετικότητας.

Με αυτό το εργαλείο οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να ασκήσουν πίεση στη Βρετανία και τη Γαλλία κατά την κρίση στο Σουέζ τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, ανάλογο κάλεσμα για απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το 1980 αγνοήθηκε πλήρως από τη Μόσχα.



Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!