Οι δύο θυελλώδεις ημέρες του Ερντογάν στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής από την Ελλάδα, ύστερα από μία διήμερη επίσκεψη που σημαδεύτηκε από εντάσεις μπροστά στις κάμερες και προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.

 

Η αποτίμηση για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες, καθώς θα ξεκαθαρίζει τι κερδίσαμε και τι χάσαμε ως χώρα, από την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

 

Παρακάτω, ακολουθούν τα βασικά σημεία της επίσκεψης Ερντογάν:

 

  • Σε «δυναμιτισμένο» κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δηλώσεις του Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και του Τούρκου προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Πέμπτης. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, με τον Π. Παυλόπουλο να διαμηνύει πως είναι αδιαπραγμάτευτη, και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Ο Ερντογάν επέμεινε πως στο θέμα της Συνθήκης «υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά». Η συζήτηση συνεχίστηκε μάλιστα και εκτός πρωτοκόλλου, καθώς ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταπάντησε -κάτι που δεν προβλέπεται- ενώ και ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε ξανά στη συνέχεια. Περισσότερα ΕΔΩ.

 

  • Ένα σημείωμα από τον Τούρκο ΥΠΕΞ φέρεται ότι έδωσαν στον Ερντογάν την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε για τη συνθήκη της Λωζάνης και το Κυπριακό. Περισσότερα ΕΔΩ.

 

  • Ακολούθησε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι πρώτες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες έγιναν σε πιο ήπιο κλίμα. Περισσότερα ΕΔΩ.

 

  • Η κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο. Οι κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, σημαδεύτηκαν από αιχμές και ειρωνείες. Θίχτηκε εκ νέου το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και της Θράκης, ενώ το κλίμα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν ήταν εκρηκτικό. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών», τόνισε. «Στη Δ. Θράκη το ζήτημα του αρχιμουφτή, κατά τη γνώμη μου, συνιστά σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. Επισήμανε πως «δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εάν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

 

  • Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες και σε ποια θέματα συμφώνησαν, σύμφωνα με το Μαξίμου.

 

  • Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

  • Μετά το βαρύ κλίμα, το δείπνο της Πέμπτης επιχείρησε κάπως να εκτονώσει την κατάσταση. Στελέχη της κυβέρνησης, υπουργοί, επιχειρηματίες και προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων παρακάθισαν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο. Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες.

 

  • Σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκαν και οι δηλώσεις στο επίσημο δείπνο. «Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

 

  • Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στην Κομοτηνή, όπου προσευχήθηκε σε τζαμί και επισκέφθηκε ένα μειονοτικό σχολείο. Τον Ερντογάν υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο ΕΔΩ.

 

 

  • Διαβάστε επίσης τι είπαν Μπαζιάνα και Εμινέ στο τσάι, το δώρο και οι πρώτες φωτογραφίες από την συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι η Εμινέ Ερντογάν άλλαξε εντελώς το πρόγραμμα της, και η Μπέτυ Μπαζιάνα την επισκέφθηκε τελικά στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει.

 

Αναλυτικά όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν, στη Live κάλυψη από το Lifo.gr.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

SOOC
SOOC

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

SOOC
SOOC

 

SOOC
SOOC

 

SOOC
SOOC

 

SOOC
SOOC

Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!