Χύθηκε αίμα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν -Με «σιδηρά πυγμή» απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης [εικόνες & βίντεο]

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Ιράν.

Δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ κατά ομάδας διαδηλωτών που προσπάθησαν να καταλάβουν το τοπικό κυβερνείο της πόλης Ντορούντ στη δυτική επαρχία Λουρεστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σύμφωνα με δημοσιογράφο της ιρανικής υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής δύο άτομα, ο Χαμζέχ Λάσνι και ο Χουσεϊν Ρέσνο.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν τις σορούς τους να κείτονται αιμόφυρτες στο έδαφος. Ένα άλλο βίντεο δείχνει διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σορούς. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλους δύο νεκρούς στο Ντορούντ.

Οι πανίσχυροι Φρουροί της Επανάστασης, που συνδέονται με τον Ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας και έχουν επιφορτιστεί με την περιφρούρηση του ισλαμικού συστήματος διακυβέρνησης του Ιράν, προειδοποίησαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη «σιδηρά πυγμή» του έθνους αν συνεχιστούν οι πολιτικές αναταραχές για την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου, τη διαφθορά και τον πληθωρισμό – αναταραχές που συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ηγεσία της Τεχεράνης από το Πράσινο Κίνημα του 2009, που συνέτριψαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ο ταξίαρχος Εσμαήλ Κοσάρι υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές ξέφυγαν από τα όρια και κατέληξαν να καίνε δημόσια περιουσία και να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας την απομάκρυνση ή ακόμη και τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ σε πόλεις όπως το Χοραμαμπάντ, το Ζαντζάν και το Αχβάζ.

Ταραχές στο Αχβάζ

Ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε το κοινό να αποφεύγει τις «παράνομες συγκεντρώσεις».

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο των συντηρητικών, Μασάντ στα βορειοανατολικά την Πέμπτη και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Ραστ

Μια μικρή συγκέντρωση χθες Σάββατο στην Τεχεράνη εξελίχθηκε σε μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και φοιτητές να συγκρούονται με την αστυνομία.

Άγνωστο παραμένει πόσοι συνελήφθησαν στην ιρανική πρωτεύουσα, αλλά πιστεύεται ότι συνελήφθησαν πάρα πολλοί στην Κερμανσάχ και τη Μασάντ. Ταραχές σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως το Αμπχάρ, όπου διαδηλωτές έκαψαν αφίσες με τη φωτογραφία του Χαμενεϊ και στο Αράκ.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Μπεσχάρ

Οι διαδηλωτές ζητούν να μπει ένα τέλος στην διακυβέρνηση της χώρας από τους μουλάδες, ενώ αρκετοί φωνάζουν συνθήματα υπέρ της μοναρχίας και του σάχη και κατά της εμπλοκής της χώρας στο Λίβανο, τη Γάζα και αλλού.

Η Τεχεράνη στηρίζει στρατιωτικά τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, είναι σύμμαχος της Χεζμπολά στο Λίβανο και των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Αλλά και οι μουλάδες κατέβασαν χθες Σάββατο χιλιάδες υποστηρικτές τους στην Τεχεράνη

Οι ιρανικές Αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων σε «αντιδραστικά στοιχεία» καθώς και σε πράκτορες ξένων δυνάμεων που θέλουν να υπονομεύσουν το καθεστώς.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!