Οι κάλπες του διχασμού

Στις κάλπες προσέρχονται την Πέμπτη οι Καταλανοί για να εκλέξουν την τοπική κυβέρνησή τους σε μία εκλογική διαδικασία που δεν θυμίζει καμία από τις προηγούμενες. Οι εκλογές επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ραχόι μετά την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας στον απόηχο των εξελίξεων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Η καταλανική κυβέρνηση πραγματοποίησε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, η απάντηση της Μαδρίτης ήταν άμεση και εξαιρετικά βίαιη και στη συνέχεια ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι απειλών και μονομερών κινήσεων που έφεραν στα άκρα την αντιπαράθεση Βαρκελώνης και Μαδρίτης.

Η Τζενεραλιτάτ, υπό τον Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας και η κυβέρνηση Ραχόι απάντησε με αναστολή της αυτονομίας, καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών για αύριο, 21 Δεκεμβρίου.
Παρά τους υψηλούς τόνους και στην προεκλογική καμπάνια, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 20% από τα περίπου 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων της επαρχίας, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα παραμένει ρευστό.

Κεντρικό πρόσωπο παραμένει ο πρώην επικεφαλής της Τζενεραλιτάτ, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος παραμένει αυτοεξόριστος, όπως ο ίδιος δηλώνει, στις Βρυξέλλες. Ο Καταλανός πολιτικός πραγματοποίησε από τη βελγική πρωτεύουσα την προεκλογική του εκστρατεία και υποσχέθηκε να επιστρέψει στην Ισπανία εφόσον επανεκλεγεί. Χαρακτήρισε την αυριανή ψήφο ως την «τελική μάχη» με τον Μαριάνο Ραχόι.

«Η ψήφος αυτή δεν έχει σχέση με το ποιος θα κερδίσει, αλλά με το αν θα κερδίσει ή όχι ο Ραχόι»

Η Μάρτα Ροβίρα, γραμματέας του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, του οποίου ηγέτης είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Τζενεραλιτάτ, Οριόλ Ζουνκέρας, δήλωσε ότι στόχος του κόμματος της είναι να φέρει έναν «φρέσκο αέρα» στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας.

Το κόμμα της προηγείται στις δημοσκοπήσεις μαζί με την παράταξη του Πουτζντεμόν και την καταλανική εκδοχή των Ciudadanos, οι οποίοι είναι φανατικοί πολέμιοι της ανεξαρτησίας.

Η Ροβίρα σημειώνει ότι «Η εντολή που μπορούμε να λάβουμε στις 21 Δεκεμβρίου θα είναι δημοκρατική, γιατί αυτές είναι εκλογές που έχει καλέσει η ισπανική κυβέρνηση και η Μαδρίτη δεν θα μπορεί να αρνηθεί το αποτέλεσμά τους».

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει περίπου το 6% των ψήφων, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση, πάντως, που οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης δεν ευοδοθούν δεν αποκλείετει οι Σοσιαλιστές, αλλά και το Podemos να αναλάβουν το ρόλο του ρυθμιστή.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα αναστείλει το άρθρο 155 και η Καταλονία θα αποκτήσει ξανά την αυτονομία της.

Η γενική εντύπωση των αναλυτών, πάντως, είναι πως οι Καταλανοί θέλουν να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους, αλλά παραμένουν διχασμένοι για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!