Το iefimerida στην Καταλονία: Πρωτιά ενωτικών αλλά αυτοδυναμία στους αυτονομιστές [εικόνες]

Η επικεφαλής του κεντροδεξιού ενωτικού κόμματος Ciudadanos, η 36χρονη Ινές Αριμάδας, κατέλαβε την πρώτη θέση, με 34-37 έδρες, στις εκλογές στην Καταλονία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll της εφημερίδας Vanguardia.

Όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα των εκλογών αναδεικνύει τον διχασμό της καταλανικής κοινωνίας αλλά συνιστά συντριπτική πολιτική ήττα για τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουιτζδεμόν, το κόμμα του οποίου φαίνεται να καταλαμβάνει την 3η θέση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll προκύπτει ένα παράδοξο, καθώς το ενωτικό κόμμα των Ciudadanos καταλαμβάνει μεν την πρώτη θέση, αλλά τα αυτονομιστικά κόμματα φαίνεται να μπορούν να συγκεντρώσουν εκείνα την απαραίτητη αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται απόψε αργά το βράδυ.

Απόλυτη πλειοψηφία για τους αυτονομιστές στο 80%

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα αρχικά επίσημα αποτελέσματα που βασίζονται στο 80% των καταμετρημένων ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί ποσοστό 74,95%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα της Καταλονίας Vanguardia (που βασίζεται σε ερωτήσεις σε 3.200 πολίτες που ψήφισαν και δεν είναι επίσημα αποτελέσματα), τα ενωτικά κόμματα θα μπορούσαν να κατακτήσουν την αυτοδυναμία. Το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 34-37 έδρες και ακολουθούν το αυτονομιστικό κόμμα ERC με 34-36 έδρες, το αυτονομιστικό κόμμα του Κάρλες Πουιτζδεμόν με 28-29 έδρες το ενωτικό PSC με 18-20 έδρες, οι Podemos με 7-8 έδρες, το CUP με 5-6 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι στην τελευταία θέση με 3-5 έδρες. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Η Ινές Αριμάδας, που ευελπιστεί να είναι η επόμενη πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία, έχει υποσχεθεί πως θα έρθει σε επαφή με τα κόμματα που στηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας έτσι ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει και τεράστια οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Από την πλευρά τους στο στρατηγείο του αυτονομιστικού κόμματος ERC οι επικεφαλής εκφράζουν την βεβαιότητα τους πως αυτοί θα είναι οι νικητές των εκλογών.

Συσκέψεις

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iefimerida, σε πολλά εκλογικά τμήματα της Βαρκελώνης σχηματίζονταν από νωρίς μεγάλες ουρές από πολίτες που μετέβησαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Την μεγάλη συμμετοχή επισήμανε το μεσημέρι και η ηγέτιδα των Ciudadanos, Ινές Αριμάδας, που περίμενε για περίπου 15 λεπτά για να έρθει η σειρά της να ψηφίσει. Σε γενικές γραμμές η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε με ομαλότητα και χωρίς απρόοπτα.

Αύριο το πρωί στα επιτελεία των κομμάτων αλλά και στο κυβερνητικό Μέγαρο, γνωστό ως Μονκλόα, θα γίνουν συσκέψεις έτσι ώστε να αναλυθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να γίνει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Υπενθυμίζεται, ότι από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται σε ισχύ το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι η Καταλονία περνάει στον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μαριάνο Ραχόι εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τα αυτονομιστικά κόμματα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Την στιγμή μάλιστα, που ο αποπεμφθής πρόεδρος Κάρλες Πουιτζδεμόντ βρίσκεται στις Βρυξέλλες φοβούμενος τη σύλληψη του, ενώ ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος ERC Οριόλ Χουνκέρας βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για «εξέγερση».

Μήνυμα συμφιλίωσης

Βασικό μήνυμα που εξέπεμψαν οι επικεφαλής των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές είναι η ανάγκη συμφιλίωσης και πολιτικής ομαλότητας στην Καταλονία.

Νωρίτερα, η δεύτερη τη τάξει στο κόμμα των αυτονομιστών ERC, Μάρτα Ροβίρα, μετά τη άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε πως «περιμένουμε ότι σήμερα η Δημοκρατία θα νικήσει για μια ακόμη φορά. Σήμερα το κάνουμε για τον Οριόλ Χουνκέρας ο οποίος έχει στερηθεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα». Οι αυτονομιστές, που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται διαιρεμένοι, ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση αποφυλάκιση των ηγετών τους, τους οποίους χαρακτηρίζουν πολιτικούς κρατούμενους και να αρθεί η εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος, με το οποίο ο έλεγχος της Καταλονίας πέρασε στη Μαδρίτη.

17 χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Για τις εκλογές στην Καταλονία επιστρατεύθηκαν περισσότεροι από 17 χιλιάδες αστυνομικοί. Σε αντίθεση με τις εικόνες ακραίας βίας που έκαναν τον γύρο του κόσμου την 1η Οκτωβρίου, στο (παράνομο κατά την κυβέρνηση) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, σήμερα οι αστυνομικοί φρόντισαν να περιοριστούν στην διασφάλιση της ταξης και να διευκολύνουν τους ψηφοφόρους. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που βλέπετε, στην οποία γυναίκα αστυνομικός φαίνεται να αγκαλιάζει μια ηλικιωμένη που ζητούσε οδηγίες στο εκλογικό τμήμα Αουσίας Μάρτς στη Βαρκελώνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Καταλονία, ενώ εξακολουθεί να στηρίζει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, για την ενότητα της χώρας.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!