Μουζάλας: «Βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες»

«Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες και κατά την άποψή μας αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα και εμείς αυτό που θέλουμε, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι είμαστε κράτος δικαίου, θα πάμε δικαστικά» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός τόνισε πως: «Θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες. Επομένως, θα ήθελα μια τελική απόφαση για το αν αυτοί οι άνθρωποι συμμετείχαν σε πραξικόπημα».

«Η προσωπική μου άποψη για το καθεστώς Ερντογάν δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό [...]. Εγώ και η κυβέρνηση δεν λέμε σε κανέναν δικαστή "πάρε την τάδε απόφαση". Λέμε "να εξαντλήσουμε τη δικαστική διαδικασία"» πρόσθεσε.

Ο υπουργός έκανε επίσης σαφές ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν επιστρέφονται στην Τουρκία», ότι αυτό κατά την άποψή του είναι θεμιτό, ότι σε «αυτήν τη φάση είναι καλό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να λάβουν ανθρωπιστικό καθεστώς». Όπως συμπλήρωσε, «αν είναι πραξικοπηματίες, που στο δικό μας κράτος δικαίου μόνο τα δικαστήρια μπορούν να αποφανθούν για αυτό, δεν πρέπει να τύχουν πολιτικού ασύλου. Είναι μια πολιτική κίνηση. Μπορούν, όμως, να βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ανθρωπιστική φάση. Εκεί το άσυλο προβλέπει λύσεις».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει σύνδεση από την πλευρά της Τουρκίας της υπόθεσης των οκτώ με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός απάντησε: «Θέλω να ελπίζω πως υπάρχει μια τέτοια σοβαρότητα και από την άλλη πλευρά. Η ροή παραμένει στον υψηλό αριθμό που είχαμε και πριν. Για το μέλλον δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Βεβαίως ανησυχώ».

Ερωτώμενος, τέλος, για το αν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή του ως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας σχολίασε: «Νομίζω ότι οι κύκλοι κλείνουν. Θα εξαρτηθεί. Δεν μπορώ να σας πω ότι έκλεισε ο κύκλος. Νομίζω ότι όλοι οι κύκλοι κλείνουν κάποια στιγμή».

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!