Κρατούν ζωντανές τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος ονομασίας

Από την έντυπη έκδοση

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραβ Ζάεφ, διατηρούν «θερμή» την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και με σχεδόν καθημερινές δηλώσεις τους αναφέρονται στις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της FYROM, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο κ. Οσμάνι, στέλεχος του αλβανικού κόμματος DUI, είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και εκτός από τον κ. Κοτζιά θα έχει συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι το 2018 «έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής».

Σημείωσε ότι η λύση «αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες «θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση». 

Στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Nezavisen», που θα δημοσιευθεί σήμερα, σημειώνει την εκτίμησή του ότι «μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει. 

Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών.

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε τον σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν».

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς είπε πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων.

Επίσης, έκανε λόγο για «ενεργετική πολιτική» κι ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει, καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων».

Το «Nova Macedonia»

Η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, υποστήριξε: «Κατά τον κ. Τσίπρα το “Nova Macedonia” είναι παράθυρο ευκαιρίας. Η Ν.Δ. επίσης εγκλωβίζεται στη γραμμή Βουκουρεστίου που σημαίνει “Nova Macedonia”.  Συνεπώς, η Βουλή είναι έτοιμη να ψηφίσει την ονομασία αυτή. Διερωτόμαστε, όταν τα Σκόπια πάρουν την προεδρία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αξιώματα που δίνονται εκ περιτροπής στα μέλη, εμείς θα δεχθούμε να τους αποκαλούμε κύριε πρόεδρε της Μακεδονίας; Όταν το 1992 όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είπαν “ΟΧΙ” στη χρήση του όρου Μακεδονία, όλοι αυτοί ήταν οπισθοδρομικοί, φανατικοί και οι μόνοι μοντέρνοι είναι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης;».

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!