Η Ρωσία αντιδρά στη «λίστα του Κρεμλίνου»: Ολος ο κόσμος αποκαλείται «εχθρός των ΗΠΑ»

Με επιφύλαξη αντέδρασε σήμερα το Κρεμλίνο στη δημοσιοποίηση από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενός καταλόγου με τα ονόματα Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στα πρόσωπα αυτά ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις σε αντίποινα για την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

"Οφείλουμε πρώτα να αναλύσουμε (την λίστα), καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο στην δημοσιοποίηση αυτή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος τους Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που υφιστάμεθα εκδηλώσεις επιθετικότητας απέναντί μας, γι'αυτό και δεν θα πρέπει να υποκύψουμε σε συναισθηματισμούς, οφείλουμε πρώτα να τα κατανοήσουμε όλα και μετά να διαμορφώσουμε τη θέση μας", πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας ότι με το κείμενο αυτό "δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση κάποια κύρωση ή περιορισμός", ο Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του που η λίστα αυτή θα μπορούσε "δυνάμει να ζημιώσει την εικόνα και τη φήμη των επιχειρήσεών μας, των επιχειρηματιών μας, των πολιτικών μας υπεύθυνων και των ηγετών μας".

"Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ντε φάκτο όλος ο κόσμος αποκαλείται 'εχθρός των ΗΠΑ'", σημείωσε.

Πολλοί αντέδρασαν στη Ρωσία στη δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού. Ο πρόεδρος της Δούμα (Κάτω Βουλή) Βιατσεσλάβ Βολόντιν τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη συνοχή της κοινωνίας μας".

"Η περίληψη σε αυτήν την λίστα εικονικών κυρώσεων σε βάρος όλης της ηγετικής ελίτ της χώρας μας δείχνει ότι οι σχέσεις μας (με την Ουάσινγκτον) βαίνουν πραγματικά προς τη ρήξη", δήλωσε επίσης από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η δημοσιοποίηση του πολυαναμενόμενου αυτού καταλόγου με τα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στον κατάλογο αυτόν που δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερα από 200 ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτά 114 Ρώσων αξιωματούχων και 96 επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων κυρίως του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνων του μεταλλουργικού τομέα και αυτό του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.

Η δημοσιοποίηση της επτασέλιδης αυτής λίστας, που περιλαμβάνει κυρίως τους ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, αλλά και πολλούς που βρίσκονται εκτός του άμεσου κύκλου του προέδρου Πούτιν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει αυτό.

Ο κατάλογος συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός πακέτου κυρώσεων που υιοθετήθηκαν με νόμο που υπεγράφη πέρυσι τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και δημιουργεί τον κίνδυνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς απειλεί να αποκλείσει την πρόσβασητων κύκλων των πιο στενών προσώπων του προέδρου Πούτιν στη διεθνή χρηματοδότηση.

Ο γενικός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι η ρωσική ανάμειξη δεν έχει σταματήσει και ότι η Μόσχα προσπαθεί, όπως φαίνεται, να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 στις ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης χθες σχετικά με την επικείμενη δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού από τις ΗΠΑ ότι αποτελεί μια νέα προσπάθεια επηρεασμού των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και του Απριλίου, η οποία όμως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!