Πολυνομοσχέδιο και αξιολόγηση στο υπουργικό της Δευτέρας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα με κύριο αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο θα βρεθούν η αξιολόγηση του προγράμματος και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης εν όψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018.

Βασικό θέμα είναι πάντως οι τελικές πινελιές στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που η κυβέρνησης θέλει να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, καθώς ακολουθεί το κρίσιμο Eurogroup στις 22 του μήνα, που θεωρείται ορόσημο για την πορεία της αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη και να συζητηθεί στις αρμόδεις επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.

Το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα προνοιακά επιδόματα, οι αλλαγές στην ενέργεια και τη ΔΕΗ. Επίσης, το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών που έχει προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Άλλα θέματα που περιλαμβάνει είναι η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων, η διαμεσολάβηση, θέματα του υπουργείου Παιδείας κ.ά.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα.

Μετά την ψήφισή του, θα ακολουθήσουν σταδιακά οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν τα ψηφισμένα μέτρα.

Και εάν όλα κυλήσουν όλα ομαλά, το Eurogroup θα εγκρίνει την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 8 δισ.

Για την εκταμίευση απαιτείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η οποία αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!