Σκυλιά-κλώνοι για καρδιαγγειακή έρευνα


Στην Κίνα επιστήμονες κατόρθωσαν να κλωνοποιήσουν σκυλάκια τα οποία γεννήθηκαν με τροποποιημένο DNA ώστε να ασθενήσουν από αθηροσκλήρωση, την ασθένεια που προκαλεί εμφράγματα και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Στόχος τους, να μελετήσουν την ασθένεια και στη συνέχεια να ανακαλύψουν θεραπείες.
Το σκυλάκι ράτσας μπιγκλ, που φέρει το όνομα Λονγκλόνγκ, είναι το αποτέλεσμα της κλωνοποίησης του Απλ (μήλο), το DNA του οποίου προγραμματίστηκε να προκαλέσει αθηροσκλήρωση.
Η βιοτεχνολογική εταιρεία Sinogene, με έδρα το Πεκίνο, ανακοίνωσε ότι ο Λονγκλόνγκ είναι το πρώτο σκυλί που γεννιέται με δότη που φέρει προγραμματισμένο DNA. Ακολούθησαν ακόμη δύο, η Σισί και ο Νουονουό. Τα τέσσερα σκυλάκια, έχουν ακριβώς τον ίδιο γενετικό κώδικα.
Όπως εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής της Sinogene, Φενγκ Τσονγκ, οι σκύλοι έχουν τις περισσότερες κοινές κληρονομικές ασθένειες με τους ανθρώπους και η κλωνοποίηση θα βοηθήσει τους επιστήμονες να τις μελετήσουν.
Η κλωνοποίηση έγινε με την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του διάσημου πια προβάτου Ντόλι.
Μέχρι στιγμής τα σκυλάκια δεν έχουν δείξει κανένα σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης, αλλά ζουν υπό την αυστηρή παρακολούθηση των επιστημόνων, οι οποίοι ήδη τους έχουν χορηγήσει φάρμακα για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η Κίνα δεν είναι η πρώτη χώρα που κλωνοποιεί ζώα για ιατρικούς λόγους, ωστόσο η επιτυχία αυτή εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα.
Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA), υποστηρίζουν ότι η κλωνοποίηση των σκυλιών είναι «ανήθικη, πανάκριβη και άδικα σκληρή».
Επίσης, στην Κίνα, τη χώρα που παράγει τα περισσότερα πειραματόζωα, δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τα ζώα, ενώ υπάρχουν συχνές καταγγελίες για την κακοποίηση πειραματόζωων.
Την ίδια στιγμή, το υψηλό κόστος της μεθόδου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις με όσους ασκούν κριτική να τονίζουν ότι είναι παράλογα τα ποσά που ξοδεύονται για μια μέθοδο που είναι τόσο επικίνδυνη όσο και αμφιλεγόμενη.
Η γέννηση του Απλ, για παράδειγμα, ήταν η πέμπτη και τελικά επιτυχής απόπειρα να γεννηθεί κλωνοποιημένο σκυλάκι που να φέρει το γονίδιο που προκαλεί αθηροσκλήρωση. Ωστόσο, ούτε ο Απλ ούτε τα άλλα τρία που ακολούθησαν ασθένησαν.
Επίσης, μπορεί να υποφέρουν μέσα στο εργαστήριο.
Η PETA τονίζει ότι τα ποσά που επενδύθηκαν στη μέθοδο θα μπορούσαν να έχουν διοχετευθεί στην ανακούφιση αδέσποτων ζώων, σκυλιών και γατιών που τελικά καταλήγουν να θανατώνονται με ευθανασία, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια για να τα φιλοξενήσουν.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα σκυλάκια αντιμετωπίζονται με φροντίδα και σεβασμό. Μάλιστα ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σκυλιά που θα κάνουν για αστυνομικό έργο, θα γίνονται οδηγοί τυφλών ή έστω απλά κατοικίδια, αλλά με εγγυημένη βιολογική συμπεριφορά.
Ωστόσο, ακόμη και αν κάτι τέτοιο φαντάζει ιδανικό, υπάρχουν φόβοι ότι η κλωνοποίηση θα εμπορευματοποιηθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι κίνδυνοι μπορεί να ελλοχεύουν και δεν μπορεί να προβλεφθούν.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!