Ταξιδιωτική οδηγία για τις ΗΠΑ εξέδωσε η Άγκυρα

Ταξιδιωτική οδηγία προς Τούρκους πολίτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν στις ΗΠΑ εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κίνηση που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Hurriyet, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί τους Τούρκους πολίτες να επανεξετάσουν τυχόν σχέδιά τους να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, αλλά και να λάβουν προληπτικά μέτρα εναντίον «απειλών» που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρατηρούμε έναν αυξανόμενο αριθμό τρομοκρατικών ενεργειών και πράξεων βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «αυθαίρετων συλλήψεων» στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η Ουάσιγκτον δεν διορθώσει τα λάθη της. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι σχέσεις των δύο χωρών ζημιώθηκαν από την άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει στην Άγκυρα τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και από την προμήθεια όπλων στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ένοχο έναν Τούρκο τραπεζίτη ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια υπόθεση που έχει οξύνει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η ίδια η Halkbank θα καταβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο τής επιβληθεί από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου να καταδικάσει το υψηλόβαθμο στέλεχος της, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα. «Αν επιβληθεί στην Halkbank κάποιο πρόστιμο, αυτή θα το πληρώσει. Εμείς δεν θα δανειστούμε για την Halkbank», είπε ο Σιμσέκ, σύμφωνα με τη Hurriyet.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Hurriyet, Reuters

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!