Ο Πομπέο αρνείται τα περί ανάμειξης της CIA στις ταραχές στο Ιράν

Τις κατηγορίες Ιρανών αξιωματούχων περί ανάμειξης της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν τις τελευταίες ημέρες απέρριψε ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο την Κυριακή.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία ότι βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια στην Ισλαμική Δημοκρατία, στα οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, από την 28η Δεκεμβρίου.

«Το σχέδιο για να δημιουργηθούν ανασφάλεια και ταραχές στο Ιράν άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια» και βασικός του αρχιτέκτονας είναι ο επικεφαλής «αξιωματούχος της CIA» για το Ιράν, ο Μάικλ Ντ' Άντρεα, κατήγγειλε ο Μονταζερί, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Αυτό είναι ψευδές», είπε από την πλευρά του ο Πομπέο. Οι διαδηλώσεις οφείλονται «στον ιρανικό λαό. Άρχισαν και συνεχίστηκαν με αίτημα να υπάρξει καλύτερο βιοτικό επίπεδο και ρήξη με το θεοκρατικό σύστημα υπό το οποίο ζουν (οι Ιρανοί) από το 1979», συμπλήρωσε, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Πομπέο εκτίμησε ότι «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον ιρανικό λαό να εξεγείρεται», επιμένοντας ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν «τελειώσει», παρότι στο Ιράν επικρατεί ηρεμία από την Τρίτη.

Ο διευθυντής της CIA κατήγγειλε επίσης την «ανεπάρκεια» της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται να καταρτίσουν ένα σχέδιο νόμου που θα μονιμοποιεί τους προσωρινούς περιορισμούς που εφαρμόζονται βάσει της συμφωνίας, αλλά προοδευτικά θα αίρονταν από το 2025.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!