Στην Άγκυρα ο Αμερικανός πρέσβης με το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, θα βρίσκεται στην Άγκυρα, αύριο (15 Φεβρουαρίου) και μεθαύριο (16 Φεβρουαρίου).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) η αμερικανική πρεσβεία, ο λόγος της επίσκεψης του Τζέφρι Πάιατ θα είναι οι διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής ατζέντας.

Παράλληλα, η πρεσβεία διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου

Η επίσκεψη αυτή γίνεται σε μία χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Θεωρείται, λοιπόν, αναμενόμενο, το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία να τεθεί προς συζήτηση κατά τη διάρκεια των επαφών του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», ως πρώτη αντίδραση στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στα Ίμια: εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης αφού πρώτα επικαλέστηκε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν θεσπίσει μηχανισμό για επίλυση τέτοιων θεμάτων.

Επίσης, η άφιξη του Τίλερσον στην Τουρκία πραγματοποιείται τη στιγμή που οι σχέσεις Ουάσιγκτον με Άγκυρα δεν είναι οι καλύτερης, εξαιτίας της στήριξης που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία.

«Όσον αφορά τις συναντήσεις μου στην Άγκυρα, η Τουρκία είναι ακόμη ένας σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ... Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση...», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!