Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης: Πράσινο και ΟΧΙ τσιμέντο στο “Καρατάσιου”

Θεσσαλονίκη, 27.2.2018
 ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΟ «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ»

Ένταξη σε ένα ευρύ δίκτυο πρασίνου για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, σε δικτύωση με τον χείμαρρο του Ασβεστοχωρίου, τους βυζαντινούς νερόμυλους της Πολίχνης για αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που ασφυκτιά από τον πολεοδομικό κορεσμό και την ατμοσφαιρική ρύπανση, προτείνει η Οικολογική Κίνηση. Θεωρεί απαράδεκτη την ποινική δίωξη που προωθεί το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και ζητά ήπια αξιοποίηση των πρώην στρατιωτικών κτηρίων, με περιβαλλοντική εκπαίδευση, αστικές καλλιέργειες, πολιτιστικές εκδηλώσεις κτλ.
Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου είναι μια από τις σημαντικότερες ανοιχτές και πράσινες εκτάσεις της πόλης και μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της για αύξηση του ισχνού ποσοστού πράσινων χώρων που διαθέτει. Η διαχείριση από τις στρατιωτικές υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη του τις τελευταίες δεκαετίες ήταν τραγική. Εγκατάλειψη, ύπαρξη μιας από τις μεγαλύτερες χωματερές εντός της πόλης, γκρεμισμένες στέγες με πλάκες αμιάντου, οι οποίες ευτυχώς απομακρύνθηκαν μετά από καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης σε αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας και προσφυγή στη Δικαιοσύνη..
Την περιοχή διεκδικεί εδώ και χρόνια ο τοπικός Δήμος Παύλου Μελά, με μια μικρή έκταση να του έχει παραχωρηθεί και μετατραπεί σε παιδική χαρά, ενώ δίπλα έχουν καταλάβει τον χώρο ακτιβιστές περιαστικών καλλιεργειών που θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος της πόλης μπορεί να συνδυαστεί με μια μικρής κλίμακας αγροτική δραστηριότητα, με πολλαπλά οφέλη και συμβολισμούς.
Η μέχρι σήμερα ανεκτική στάση του στρατού, φαίνεται πως άλλαξε πρόσφατα, καθώς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΑ) ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη στους νυν και πρώην δημάρχους Παύλου Μελά για κατάληψη δημόσιου χώρου και η υπόθεση θα εκδικαστεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου. Ωστόσο, έχει δοθεί εντολή στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου να καταθέσει αγωγή κατά του ΤΕΑ, καθώς ο χώρος του πρώην στρατοπέδου είναι χαρακτηρισμένος ως Ανταλλάξιμο Κτήμα που μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για κοινωφελείς σκοπούς, με δράσεις και χρήσεις δημόσιου χαρακτήρα, όπως προβλέπεται και στο σχετικό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πολίχνης που προέκυψε ύστερα από δημόσια διαβούλευση.
Δυστυχώς, η νέα σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου Εθνικής Άμυνας αποκαλύπτει το κενό δεκαετιών που υπάρχει στον αστικό σχεδιασμό της πόλης αναφορικά με τους χώρους των πρώην στρατοπέδων. Και μπορεί πρόσφατα να αποδόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα, αλλά συνεχίζει να υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τα υπόλοιπα, που φαίνεται ότι πρόκειται να αποδοθούν σε μια «άγρια» μορφή «ανάπτυξης», όπως δείχνει και το παράδειγμα του στρατοπέδου Ζιάκα, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, που ήδη ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί στη Λαχαναγορά για δημιουργία χώρου logistics.
Μέσα σε αυτό το κενό, βγαίνει ο καθένας και προτείνει για το Καρατάσιου ό,τι τον συμφέρει ή του κατέβει στο κεφάλι: γήπεδο του ΠΑΟΚ, εμπορικά κέντρα, μεταφορά της ΔΕΘ, πάρκινγκ δίπλα από μελλοντικούς σταθμούς του Μετρό, πάρκο Υγείας με ανέγερση πολλαπλών νοσοκομειακών μονάδων κτλ. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά. Ο Δήμος Παύλου Μελά, αλλά και πολυετείς αγώνες κατοίκων της περιοχής και φορέων της πόλης, έχουν περιγράψει ξεκάθαρα την επιθυμία τους για δημιουργία χώρου υψηλού πρασίνου, σε δικτύωση με τον διπλανό χείμαρρο Ξηροπόταμο, που κατεβαίνει από το Ασβεστοχώρι, το πάρκο των βυζαντινών νερόμυλων της Πολίχνης και άλλους πράσινους χώρους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία ασφυκτιά από τον πολεοδομικό κορεσμό και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ήπια αξιοποίηση των πρώην στρατιωτικών κτηρίων που υπάρχουν μπορεί να προσφέρει παράλληλα ορισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και φιλοξενία πολιτιστικών κ.α. εκδηλώσεων, ώστε να υπάρχουν έσοδα για τον Δήμο, που να τον βοηθήσουν στη συντήρηση του υπόλοιπου χώρου. Και φυσικά, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρωτοποριακό πείραμα των αστικών καλλιεργειών, στο οποίο να του δοθεί και μια εκπαιδευτική διάσταση, καθώς ήδη το επισκέπτονται πολλά σχολεία και Πανεπιστήμια.
Εάν δεν θέλουμε η κρίση να καταλήξει στην αστική ισοπέδωση, αλλά να ξεπεραστεί με ήπιους και ευφάνταστους τρόπους που στηρίζονται στο λαϊκό αίσθημα και αναζωογονούν γειτονιές που είχαν καταδικαστεί για δεκαετίες στην υποβάθμιση, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια πιο κοινωνική και περιβαλλοντική πρόταση για το «Καρατάσιου» και όλα τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης.
Με όλα αυτά κατά νου, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το κάλεσμα των τοπικών φορέων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του Καρατάσιου, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στις 5μμ και την ημέρα της δίκης, Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 9πμ, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!