Οι δασμοί έφεραν νέα παραίτηση στον Λευκό Οίκο

Αναταραχή στην αγορά πετρελαίου έχει προκαλέσει η παραίτηση του Γκάρι Κον, οικονομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όμως είναι αντίθετος με την πολιτική προστατευτισμού που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος και με την επιβολή δασμών στα προϊόντα χάλυβα. Η παραίτηση Κον ήταν σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές «η αποχώρηση του ενηλίκου από το δωμάτιο με τα παιδιά».

Ο Γκάρι Κον -παραιτήθηκε την Τρίτη- επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Συμβουλίου και η «φωνή» της Γουόλ Στριτ στον Λευκό Οίκο είχε ασκήσει κριτική στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Αν και είχε συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου που έφερε σημαντικές απαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, μετά την οριστικοποίηση της απόφασης Τραμπ, δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η παραίτηση Κον, που θα παραμείνει στη θέση μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του -ο Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται ότι έχει πληθώρα κατάλληλων υποψηφίων- έχει προκαλέσει αστάθεια στις αγορές, σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Με την ανακοίνωση της παραίτησης, πτώση παρουσίασε η ισοτιμία του δολαρίου, ενώ τα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών στις ΗΠΑ έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την αμερικανική οικονομία.

Την ίδια τάση παρουσιάζουν και οι τιμές του πετρελαίου, που το πρωί της Τετάρτης το μπρεντ έχασε 0,8% έναντι των 65,26 δολαρίων που είχε κλείσει η τιμή του.

Ανησυχία εκφράζουν και οι οικονομικοί αναλυτές. Εκπρόσωπος της BNP Paribas δήλωσε: «Ένας από τους ενηλίκους στο δωμάτιο έφυγε. Οι αγορές θα ανησυχούν ότι αυτό είναι σημάδι ότι τελικά οι δασμοί θα επιβληθούν».

Από την πλευρά του η διεθνής «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτο Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά, εκτιμά ότι «αυξήθηκαν οι πιθανότητες για την διεξαγωγή οικονομικού πολέμου. Οι οικονομικοί εθνικιστές έχουν πλέον το πάνω χέρι».

Σύμφωνα με το «Politico», για τα παραδοσιακά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που δίνουν έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών που ταυτίζονται με την κομματική πολιτική παράδοση, ο Γκάρι Κον λειτουργούσε ως ένα σημείο ουσιαστικής πολιτικής αναφοράς. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι ο Κον ήταν από τους λίγους στην κυβέρνηση Τραμπ που κατόρθωνε να διαχειριστεί ουσιαστικά ζητήματα πολιτικού περιεχομένου, αλλά κι απροσδιόριστες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό τις εξελίξεις που καταγράφονται μερικοί στην αμερικανική πρωτεύουσα ανησυχούν ότι ο Λευκός Οίκος είναι ενδεχόμενο να επιστρέψει στην εκτός ελέγχου κατάσταση, που χαρακτήρισε τις πρώτες ημέρες, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Την περίοδο εκείνη, αρκετές από τις θέσεις στην Δυτική Πτέρυγα παρέμειναν κενές, ενώ ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου Στίβεν Μπάνον μαζί με τον σύμβουλο για πολιτικά θέματα Στίβεν Μίλερ συνέγραφαν τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ. Μεταξύ αυτών και το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, μεταναστών και ταξιδιωτών από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες, η εφαρμογή του οποίου ανακλήθηκε από μια σειρά αποφάσεων που έλαβαν ομοσπονδιακά δικαστήρια.

«Οι κακές ιδέες που προήλθαν από το επιτελείο αυτό του Λευκού Οίκου, είναι τόσες πολλές που είναι δύσκολο να καταμετρηθούν. Η αποχώρηση του Γκάρι, από πολιτική άποψη, νομίζω ότι σημαίνει καταστροφή», δήλωσε στο «Politico» αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!