«Μπορεί να βρεθεί λύση» λέει τώρα ο Ζόραν Ζάεφ

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και η καγκελάριος Μέρκελ έχει παρέμβει γι' αυτό το θέμα στον πρόεδρο Ερντογάν, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα έχει μια θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει και δεν θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να αξιοποιηθεί ως όπλο μακροχρόνια».

Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως έχει στείλει «εδώ και πολλές ημέρες ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές».

Χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πως η επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια και οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Ελληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σχετικά με το Συριακό, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν «να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!