Ο Τσίπρας στέλνει μήνυμα στην Τουρκία και ζητά παρέμβαση ΟΗΕ για τους δύο στρατιωτικούς

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου αναφορικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή»

«Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», συμπλήρωσε.

Στην άτυπη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου αποφασίστηκε η κυβέρνηση να περιμένει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας για  ενώ για την ώρα δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας Τσίπρα με Γιλντιρίμ ή Ερντογάν, όπως ενημέρωσε κυβερνητική πηγή.

Στην κυβέρνηση αυτό που τονίζουν είναι πως το συγκεκριμένο θέμα δεν θέλουν να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.  Η πολιτική και διπλωματική πίεση γίνεται κλιμακωτά τονίζουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως είναι σε εξέλιξη επαφές σε επίπεδο διπλωματών και επιτελείων.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα. Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το θέμα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης, και εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης και από τις δύο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές είχε δηλώσει ότι «Πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάνουμε την εκτίμηση πως δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ΄αόριστον και προς σ’ αυτό το σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις πολιτικές δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας μία δύσκολη κατάσταση και να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεσολάβηση Γκουτέρες για τους Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας

Τη μεσολάβηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!