Αμερικανός υφ. Εξωτερικών: Ελλάδα και ΠΓΔΜ πρέπει να βρουν μόνες τους τη λύση

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, στην προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, δήλωσε ο Γουές Μίτσελ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα.

Οταν ρωτήθηκε αν η αμερικανική διπλωματία θα εμπλακεί απευθείας στη διαδικασία για το ονοματολογικό, σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν περίπλοκα, ο Μίτσελ απάντησε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν μόνες τους το ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση για τη χώρα σας, ή για την Ελλάδα. Ομως, πρέπει να τονίζω ότι είστε στον σωστό δρόμο και θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε», συμπλήρωσε.

«Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση θα είναι μία κοινή λύση. Πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει μεγάλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και η Ελλάδα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο. Είναι τεράστια ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε ακόμη ο Αμερικανός αξιωματούχος και σημείωσε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι θα ήταν καλοδεχούμενη κάθε αμερικανική βοήθεια. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του αναμένει χειροπιαστή βοήθεια από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την επίλυση του ονοματολογικού, απάντησε:

«Το ζήτημα αυτό υπάρχει εδώ και 25 χρόνια χρόνια και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δύσκολο και επώδυνο. Οποιος φίλος βοηθήσει την ΠΓΔΜ να το επιλύσει, ιδιαίτερα ένας φίλος και σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ, είναι καλοδεχούμενος.

Ακόμη, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το ονοματολογικό μπαίνουν στην τελική φάση, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ελληνικό προσχέδιο συμφώνου, απάντησε ότι κάθε έγγραφο αξίζει να ληφθεί υπόψη. «Οτιδήποτε είναι βοηθητικό θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία», σημείωσε.

Τέλος, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η χώρα του περιμένει να λάβει τον Απρίλιο πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!