ΗΠΑ: Στην αύξηση των επιτοκίων της αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Fed

Στην αύξηση των επιτοκίων της αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), στην πρώτη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική υπό τον νέο πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ.

Δεν αποκλείεται επίσης το γεγονός αυτό να σηματοδοτήσει ότι έρχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της μείωσης της φορολογίας και των κρατικών δαπανών που μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω την εύρωστη αμερικανική οικονομία.

Η πολιτική της Fed για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009 και την ύφεση, φθάνει στο τέλος της. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο της τρεις φορές πέρυσι, σε ένα εύρος από 1,25% έως 1,50%, καθώς επιταχύνθηκαν η πτώση της ανεργίας και η ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας).

Η Fed προέβλεπε στα τέλη του 2017 τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, αλλά ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η δημοσιονομική στήριξη και οι πρόσφατες ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων θα ωθήσουν τους αξιωματούχους να προχωρήσουν σε μία επιπλέον αύξηση. Αξιωματούχοι της Fed εκτιμούσαν τις περασμένες εβδομάδες ότι η δημοσιονομική στήριξη μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο και άλλων Αμερικανών στην ήδη σφιχτή αγορά εργασίας της χώρας και να αυξήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας ή και πολύ υψηλότερα από το επίπεδο αυτό, αν η οικονομία υπερθερμανθεί.
 
Οι αναλυτές, ωστόσο, είναι διχασμένοι για το αν η Fed, η οποία είναι προσεκτική να μην κάνει κάποια λάθος κίνηση υπό τη νέα ηγεσία της, θα ενισχύσει τις προσδοκίες σύσφιγξης της πολιτικής της μέχρι να είναι ξεκάθαρα φανερές περισσότερες πιέσεις στις τιμές, δεδομένων μάλιστα των εξωτερικών κινδύνων για την οικονομία, όπως αυτού ενός ενδεχόμενου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!