Ερντογάν: Πήραμε και το Αφρίν UPD

Η τουρκική σημαία κυματίζει στο κέντρο της Αφρίν, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πλέον το σύνολο της πόλης, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το κέντρο της πόλης βρίσκεται «εντελώς υπό τον έλεγχο» των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα στο πλαίσιο της αιματηρής επιχείρησης «Κλάδος Ελιάς», που ξεκίνησε τον Ιανουάριο η Άγκυρα για να εκδιώξει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από το προπύργιό της.

«Οι μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ... πήραν τον έλεγχο του κέντρου της Αφρίν σήμερα το πρωί» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται για τον εντοπισμό ναρκών.

Εκπρόσωποι των Σύρων ανταρτών δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους εισήλθαν λίγο πριν από την αυγή στην πόλη, ότι οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG αποσύρθηκαν από αυτήν και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συναντήσει αντίσταση.

Προκάλεσαν επίσης ζημιές και έριξαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της πόλης, όπως ανακοίνωσε ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στην Αφρίν.

«Η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την εισβολή. «Η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού».

Ακτιβιστές αναφέρουν ότι 280 άμαχοι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 150.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την πόλη, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Νωρίτερα, σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει από το πρωί την Ανατολική Γούτα, τον τελευταίο αντικαθεστωτικό θύλακα, που ελέγχεται από τους αντάρτες και βρίσκεται στις πύλες της Δαμασκού.

Από τότε που άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην περιοχή, περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα, εναντίον της οποίας το συριακό καθεστώς έχει εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα μεγάλη επιχείρηση για να την θέσει ξανά υπό τον έλεγχό της.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!