Εποικοδομητικό κλίμα, παραμένουν οι δυσκολίες UPD

Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά και του Νικόλα Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Οι διαπραγμάτευσης των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα συνεχιστούν καθορίζοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για επίλυση του ονοματολογικού. «Υπάρχουν δύσκολα σημεία που αντιμετωπίζονται αλλά και μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.

Η τριμερής πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και κράτησε αρκετές ώρες.

Για εποικοδομητικό κλίμα μίλησε ο ειδικός μεσολαβητή του ΟΗΕ, διαπιστώνοντας «μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες» αλλά και «δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Οι δυσκολίες παραμένουν στο όνομα της γείτονος, τη χρήση του και την αναθεώρηση του συντάγματος.

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη πολύωρη συνάντηση, ανέφερε:

Εργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα σημειά που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο.

Ικανοποιημένος από τη συνάντηση εμφανίσθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα. Ελπίζουμε στις επόμενες συναντήσεις να προχωρήσουμε», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει κάποια σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό ΥΠΕΞ, «ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία». 

Αφού επιστρέψει από την Αυστρία ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να συναντήσει τον υπουργό και πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν ότι αντ' αυτού θα συναντηθεί με τον δεύτερο ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που  συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η Κυβέρνηση.  Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια Κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της», σχολίασε το κόμμα της Πειραιώς. 

Συνεργάτες του υπουργού επικοινώνησαν με συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, αιτούμενοι να γίνει συνάντηση των δύο πολιτικών προκειμένου να ενημερώσει ο κ. Κοτζιάς την κ. Γεννηματά για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό και τα εθνικά θέματα. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει και τον Σταύρο Θεοδωράκη. 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!