Τη σύλληψη Γκιουλέν διέταξε η Τουρκία για δολοφονία ρώσου πρεσβευτή

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν και άλλων επτά ανθρώπων για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία το 2016, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Haberturk, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

Ο Αντρέι Καρλόφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας ενώ μιλούσε στα εγκαίνια μιας έκθεσης στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2016. Την ώρα που πυροβολούσε ο ένοπλος φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) και «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι», αναφερόμενος προφανώς στην ανάμιξη της Ρωσίας στη γειτονική Συρία. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επί τόπου από αστυνομικούς.

Ο Πούτιν φθάνει αύριο στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες των ειρηνευτικών συνομιλιών της Αστάνα βάσει των οποίων έχουν εγκαθιδρυθεί ζώνες «αποκλιμάκωσης» στη σπαραζόμενη από τον πόλεμο Συρία.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως το κίνημα του Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, κατηγορία την οποία αρνείται ο ιερωμένος. Ο Ερντογάν κατηγορεί επίσης το δίκτυο του Γκιουλέν για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο Γκιουλέν, που έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με τη Haberturk, οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη των οκτώ καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με δικές τους εντολές.

Μέχρι τώρα οι αρχές έχουν συλλάβει επτά άλλους, περιλαμβανομένων τριών αστυνομικών, σε σχέση με τη δολοφονία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
Κανείς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια από το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας.

Ο ένοπλος ήταν από το Σόκε της νοτιοδυτικής Τουρκίας, που θεωρείται από τις πιο κοσμικές περιοχές της χώρας. Ο πατέρας του είπε πως η συμπεριφορά του γιου του άρχισε να αλλάζει όταν σπούδαζε στην αστυνομική ακαδημία όπου έγινε θρησκόληπτος, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί τότε στα ΜΜΕ.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!