Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί μετά το Κραν Μοντανά

Στις 16 Απριλίου στις επτά το βράδυ θα συναντηθούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αναπληρώτρια ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συνομίλησε με τους δύο ηγέτες και συμφώνησαν και οι δύο να συναντηθούν σε ανεπίσημο δείπνο στην οικία της στις 16 Απριλίου στις επτά το βράδυ.

Νωρίτερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι προτίθεται να δώσει στα ΗΕ εναλλακτικές ημερομηνίες για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα μέσα Απριλίου. Ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι ο βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλντμαν, αποχωρεί από τη θέση του και απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να κάνουν γενναία βήματα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό αναφέρθηκε στο θέμα με την τοποθέτηση μωσαϊκών σε σχολείο στη Λεμεσό, τα οποία και αφαιρέθηκαν γιατί προέρχονταν από τον Πενταδάκτυλο, το λιντσάρισμα που δέχτηκε Ελληνοκύπρια ιδιοκτήτης καταστήματος γιατί πωλούσε πατάτες από τα κατεχόμενα και την επίθεση κατά Τουρκοκύπριου που πωλούσε καλάθια σε αγορά στη «νότια Κύπρο». Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο ΕΛΑΜ και τις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Ο Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι γενναία βήματα αλλά θέληση και βούληση για συνύπαρξη.

Υποστήριξε ακόμη ότι η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο διάλογος είναι αναγκαίος και ισχυρίστηκε ότι αυτήν τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι κλείνουν την πόρτα στον διάλογο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα προσπαθήσει να δώσει στους Ελληνοκύπριους να καταλάβουν ότι η αλλαγή της νοοτροπίας είναι απαραίτητη.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!