Θ. Καράογλου: Η κυβέρνηση βάζει κρυφό "κόφτη" στις συντάξεις 800.000 παλαιών συνταξιούχων


Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΚΡΥΦΟ «ΚΟΦΤΗ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 800.000 ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Ένα απίστευτο κόλπο σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να επιβάλλει αυτόματο «κόφτη» στο οικογενειακό επίδομα που λαμβάνουν περίπου 800.000 παλαιοί συνταξιούχοι, όπως αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.  
Χρησιμοποιώντας ένα λογιστικό τέχνασμα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενσωματώνει τα επιδόματα συζύγου και τέκνων στις συνολικές αποδοχές τους, με αποτέλεσμα αθροιστικά η προσωπική διαφορά χιλιάδων συνταξιούχων να φτάνει ή να ξεπερνά το 18%.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά και σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, όσοι από τους παραπάνω συνταξιούχους, έχουν προσωπική διαφορά έως 18% θα χάσουν όλο το ποσό του επιδόματος. Όσοι πάλι έχουν μεγαλύτερη θα χάσουν ένα μέρος του.
Για παράδειγμα, αν η νέα σύνταξη που θα λαμβάνει ο δικαιούχος είναι μειωμένη κατά 25% συγκριτικά με αυτήν που εισέπραττε μαζί με το οικογενειακό επίδομα, τότε η προσωπική διαφορά που προκύπτει είναι 25%. Επειδή, όμως, η περικοπή δεν μπορεί να υπερβεί το πλαφόν που ορίζει ο νόμος (18%), το υπόλοιπο 7% της προσωπικής διαφοράς θα συνεχίσει να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέρους του οικογενειακού επιδόματος.
Όσον αφορά στον καταμερισμό των συνταξιούχων που θα πέσουν «θύματα» των «κρυφών» μειώσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση να ισχύσουν από τον Δεκέμβριο του 2018, οι 400.000 είναι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι 300.000 του ΙΚΑ και οι υπόλοιποι 80.000 διάφορων ειδικών ταμείων όπως των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.
Με βάση την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ζητά να ενημερωθεί από την κα. Αχτσιόγλου εάν προτίθεται με ρύθμιση νόμου να αναθεωρήσει τη διάταξη που προβλέπει «κρυφές» μειώσεις συντάξεων και εάν σχεδιάζει να επιστρέψει τα χρήματα αυτά εάν και εφόσον ακυρωθεί η προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων.  


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!