Θα αναλάβει κανείς ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην Κέρκυρα;

Θα αναλάβει κανείς ευθύνες
για την τραγική κατάσταση στην Κέρκυρα;


Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν σήμερα κοινή ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τραγική κατάσταση με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα, την αστυνομοκρατούμενη Λευκίμμη και τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων μερών.

Επειδή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο η παρουσία των ΜΑΤ στην Λευκίμμη, οι κάτοικοι της οποίας είναι εξαπατημένοι από τα ψέματα και τις διαβεβαιώσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που ανήκουν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Οι ευθύνες για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Κύριοι Υπουργοί,
Με μεγάλη θλίψη και αγωνία παρακολουθούμε αυτό που συμβαίνει στην Κέρκυρα, με ευθύνη κυρίως της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να οδηγεί στην κοινωνική και οικονομική κατάρρευση του νησιού.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Κερκυραίοι βιώνουν τις επιπτώσεις μιας αντιφατικής πολιτικής και αλαζονικής στάσης των αρμοδίων αρχών,  που έχει καταστροφικό αντίκτυπο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας. Τρεις αρμόδιοι του ίδιου πολιτικού χώρου, του ΣΥΡΙΖΑ (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Υπουργός) επί τέσσερα σχεδόν χρόνια ανακυκλώνουν το ολιστικό σχέδιο αποτυχίας τους, στη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Το πρόβλημα γιγαντώθηκε εξαιτίας των ιδεοληπτικών αγκυλώσεών σας και καταφύγατε στην επέμβαση με διμοιρίες των ΜΑΤ στην Κέρκυρα για τη μεταφορά των σκουπιδιών στη Λευκίμμη, όπου οι κάτοικοι θυμούνται ακόμα τα λόγια του Πρωθυπουργού «να μην πέσει ούτε  χαρτοπετσέτα» στο ΧΥΤΥ.

Η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν διέθετε σχέδιο, όταν ανέλαβε, αλλά ακύρωσε όλη την προεργασία των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών που είχαν φτάσει στην 1η φάση αξιολόγησης του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την κατασκευή της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ.

Ως υπεύθυνη δύναμη για τον τόπο της, η Ν.Ε. Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, πέραν του αιτήματος παραίτησης του Δημάρχου, καταθέτει σειρά προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος. Μεταξύ άλλων προτείνει ότι αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει, είναι η εκ του νόμου προβλεπόμενη προσωρινή υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και η επιλεκτική τροποποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων για τους νομούς, που επί της ουσίας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  όπως η Κέρκυρα και η σύννομη μεταφορά ορισμένου μέρους του όγκου των σκουπιδιών εκτός του Νομού. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει άμεσα επικαιροποίηση της μελέτης για την κατασκευή Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο χώρο που προβλέπεται από τον Περιφερειακό  Σχεδιασμό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
  1. Αναγνωρίζετε ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κέρκυρα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της ανικανότητας διαχείρισης των απορριμμάτων, σε ποιους και τί προτίθεστε να πράξετε για αυτό;
  2. Με ποιο χρονοδιάγραμμα και βάσει ποιου σχεδιασμού θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
  3. Προτίθεστε να υλοποιήσετε τις προτάσεις που κατέθεσε η Ν.Ε. Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής;
  4. Είναι αλήθεια, ότι τα 4 τελευταία χρόνια το ποσοστό ανακύκλωσης στην Κέρκυρα έχει πέσει από 15% στο 5% περίπου, και ποιος ευθύνεται για αυτό;

Γιώργος Αρβανιτίδης
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Ανδρέας Λοβέρδος


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!