Στα άκρα οι σχέσεις με Ρωσία: Απειλούν με συνέπειες -ΥΠΕΞ: Είναι ασέβεια


Με μια αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε στη Μόσχα το υπουργείο Εξωτερικών, για την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών.

Στην ανακοίνωση, χαρακτηρίζει «δείγμα ασέβειας» τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ενώ την κατηγορεί ότι υιοθετεί και πως δείχνει να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειες των Ρώσων διπλωματών.
«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις», τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που χαρακτηρίζει ανυπόστατους ισχυρισμούς, ανάξιους σχολιασμού, τη δήλωση της Ζαχάροβα ότι η απόφαση της Αθήνας είναι αποτέλεσμα πίεσης από τρίτους.
Επισημαίνει ότι τα στοιχεία για τις ενέργειες των τεσσάρων Ρώσων είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές και σημειώνει: «Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:
«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.
Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.
Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.
Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.
Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Ζαχάροβα: Θα υπάρξουν συνέπειες
Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε ως απάντηση στα όσα δήλωσε την Τετάρτη η Ζαχάροβα, για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες, ενώ έκανε λόγο για «βρώμικες προβοκάτσιες» στις οποίες υπέπεσε η Αθήνα.
«Κατανοούμε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να επικοινωνεί με τους Ρώσους εταίρους και να μην πέφτει θύμα βρώμικων προβοκατσιών, στις οποίες, δυστυχώς, υπέπεσε η Αθήνα», δήλωσε η Ζαχάροβα.
«Δυστυχώς, βέβαια, μιλάμε για πολιτική και τέτοιες ενέργειες δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται δίχως ίχνος. Φυσικά, δυστυχώς, αυτά ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν εποικοδομητικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!