Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική


Αθήνα, 31 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική

Την περασμένη Δευτέρα 92 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο. Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αποδειχθεί και μεγαλύτερος. Είναι ένα βάρος που σηκώνει όλη η Ελλάδα, το σηκώνουμε όλοι μας. Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους, -στα παιδιά μας, στους γονείς μας- τα πρόσωπα αυτής της πρωτόγνωρης τραγωδίας.  

Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό από οικογενειακά δράματα που στοιχειώνει τη συνείδησή μας και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε.  Γιατί δεν πρέπει να ησυχάσουμε. Ξέρουμε ότι θα μπορούσαν να ήταν δικοί μας άνθρωποι εκεί, αυτό το απόγευμα της Δευτέρας, όπου μέσα σε τόσο λίγη ώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να δίνουν μια μάχη επιβίωσης, τη δική τους και των αγαπημένων τους προσώπων. Μια μάχη άδικη, μια μάχη άνιση.

Τις τελευταίες 7 ημέρες βρέθηκα, ως όφειλα, πλάι σε αυτούς που έζησαν τις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής τους. Μέσα σε λίγες ώρες άκουσα πολύ και μίλησα λίγο γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Ποτέ όμως δεν έχω νιώσει τόσο άσχημα στη ζωή μου όπως την περασμένη Πέμπτη όταν πήγα στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν 26 συμπολίτες μας. Και αυτά που είδα εκεί θα με συνοδεύουν για πάντα και δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.

Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ απέναντι στην Ελληνική κοινωνία με ειλικρίνεια και με υπευθυνότητα. Ο θυμός και η ταύτιση με τον πόνο του άλλου είναι, ξέρετε, κάτι βαθιά προσωπικό. Όποιος όμως είναι δημόσιο πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται την ώρα της κρίσης. Οφείλει να πάρει θέση και οφείλει, κυρίως, να είναι δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται.

Ήταν φανερό από την αρχή ότι είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Αποφάσισα όμως αμέσως ότι ούτε εγώ, ούτε η Νέα Δημοκρατία, έπρεπε να εμπλακούμε σε μια ανούσια αντιπαράθεση Κομματικών αλληλοκατηγοριών. Τα γεγονότα έχουν τη δική τους φωνή και είναι αμείλικτη. Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδος, την αγωνία να σωθούν οι ίδιοι και οι δικοί τους άνθρωποι, έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και σίγουρα πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις αρμοδίων και ανακοινώσεις υπουργών.

Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία: οι ευθύνες θα αποδοθούν.Έχω προσωπικά μεγάλη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, αλλά και ως αρχηγός της  αντιπολίτευσης θα κάνω τα πάντα για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν. Οι Έλληνες, όμως, δεν αρκούνται μόνο σε αυτό. Ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία.

Ζητούν, με άλλα λόγια, το αυτονόητο: ασφάλεια για αυτούς και τις οικογένειές τους, και για τις περιουσίες τους, στην καθημερινότητά τους.  Δεν θέλουν άλλα λόγια, δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν άλλη στάχτη. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη και, κυρίως, την επιλογή των πιο κατάλληλων ανθρώπων στις πιο κρίσιμες θέσεις για την ίδια τους την ασφάλειά.

Γι’ αυτό και στέκομαι σήμερα εδώ απέναντί σας, για να αναλάβω από σήμερα την ευθύνη μου. Δεν είμαι μόνος μου. Έχω μαζί μου μια ομάδα νέων, αλλά και έμπειρων ανθρώπων που είναι πανέτοιμοι να προχωρήσουν σε έναν  πλήρη ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας. Όλες οι υπηρεσίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι, πρέπει να τεθούν υπό την ευθύνη ενός προσώπου για να γίνει επιτέλους αποτελεσματική η πρόληψη και ο συντονισμός όλων των φορέων.

Έχω πει πολλές φορές ότι το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τη ζωή των πολιτών και για να διασφαλίζει τις περιουσίες τους. Και αυτό είναι για εμένα μια προτεραιότητα αδιαπραγμάτευτη.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά από την καρδιά μου όλους όσοι έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά και βοήθησαν ώστε να μην θρηνήσουμε ακόμη περισσότερα θύματα.  Να ευχαριστήσω από την καρδιά μου και όλους τους εθελοντές, τους πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας που συμπαραστέκονται στα θύματα της τραγωδίας.

Σε αυτή την δύσκολη ώρα, σε αυτή την πολύ σκληρή ώρα για την πατρίδα μας, η στάση τους είναι όχι μόνο συγκινητική, αλλά και μια αχτίδα ελπίδας ότι κάτι επιτέλους μπορεί να αλλάξει σε αυτό τον τόπο.


Για όλα αυτά έχω έρθει για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας σήμερα.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!