Μεταμνημονιακός κορσές-Πώς θα γίνεται η σφιχτή επιτήρηση μετά το Πρόγραμμα


Η ένταση της ρητορικής για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές κορυφώνεται λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Σε πείσμα, δε, των όσων διατρανώνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι- όχι όλοι- και κυβερνητικά στελέχη για «επιστροφή στην κανονικότητα» και «ισότιμη μεταχείριση» με τις άλλες χώρες, που βίωσαν την περιπέτεια του Μνημονίου, η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα θα «απολαύσει» ειδική αντιμετώπιση.
Πέρα από τις αξιολογήσεις ανά 3μηνο, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που καλείται να καλύψει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι απλώς να τηρεί τους γενικούς κανόνες για τα δημοσιονομικά, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επιπλέον, μπορεί να μην υπάρχουν, πλέον, οι κλασσικές δόσεις, ωστόσο αυτές οι αυστηρές αξιολογήσεις συνδέονται με την ανά 6μηνο επιστροφή 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος λόγω της διακράτησης ελληνικών ομολόγων. Όλη αυτή η διαδικασία επιτόπιων αξιολογήσεων, από τους ίδιους Θεσμούς, θα διαρκέσει, μάλιστα, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Προαναγγελία φοροελαφρύνσεων αλλά τσιμουδιά για τις συντάξεις
Εντωμεταξύ, όπως προκύπτει από το μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που εκδίδει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Γ. Χουλιαράκη κι απευθύνεται αποκλειστικά στους «έξω», η κυβέρνηση δηλώνει σε επενδυτές και δανειστές αποφασισμένη να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος του προσδοκώμενου υπερπλεονάσματος σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις.
Αν και σαφής εικόνα για τις φετινές δημοσιονομικές επιδόσεις δεν αναμένεται πριν από το Σεπτέμβριο, δηλαδή πριν καταβληθούν οι πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το πλεόνασμα θα είναι 868 εκατ. Ευρώ υψηλότερο από το στόχο, επιτρέποντας ελαφρύνσεις- περί τα 700 εκατ. Ευρώ σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο- το 2019 και μετά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι από ένα ακόμα επίσημο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης απουσιάζει και η παραμικρή νύξη στο θέμα των συντάξεων, παρά τα όσα δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την αναστολή του μέτρου, απευθυνόμενοι στο εσωτερικό ακροατήριο.
Θα κινηθεί μονομερώς η κυβέρνηση, όπως έπραξε στο θέμα της παράτασης του ΦΠΑ στα νησιά δοκιμάζοντας τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους; Επί του παρόντος τέτοια πρόθεση ή διάθεση δεν έχει εκδηλωθεί, ενώ και ο Ε. Τσακαλώτος έχει προαναγγείλει συζητήσεις επί του θέματος με τους δανειστές στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα ετοιμάζεται το Προσχέδιο του επόμενου Προϋπολογισμού. Έχει, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρώτη προειδοποιητική βολή από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος «συμβούλευσε» την Αθήνα να μην κάνει αλλαγές στο Πρόγραμμα της, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «συνετό».


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!