Μόσχα: Η συμφωνία των Πρεσπών έγινε μόνο για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Δεν ενισχύει την ασφάλεια των Βαλκανίων


Εν μέσω της έντασης που έχει προκληθεί μεταξύ Αθήνας, Σκοπίων και Μόσχας, εξαιτίας των καταγγελιών του Ζόραν Ζάεφ και της απέλασης Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η ρωσική κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε επίθεση στον Ζόραν Ζάεφ για τα όσα ανέφερε σχετικά με Ελληνες επιχειρηματίες που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις», οι οποίοι πλήρωσαν πολίτες της ΠΓΔΜ για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, τοποθετήθηκε κατά της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού, υπογραμμίζοντας ότι αυτή προκάλεσε βαθιά ρήξη στην κοινωνία, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε ΠΓΔΜ, ενώ τόνισε πως δεν ενισχύει την ασφάλεια των Βαλκανίων. Μάλιστα, επισήμανε ότι αποτελεί αποκλειστικά όργανο για την επιτάχυνση της έντασης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία πάντα ήταν υπέρ της επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας από τα Σκόπια και την Αθήνα, χωρίς εξωτερική πίεση και δίχως τεχνητές προθεσμίες, που θα αντικατόπτριζε τη θέληση των λαών και των δύο χωρών, με βάση την ευρεία κοινωνική συναίνεση, σε συνταγματική και νομική βάση. Αυτό δεν συνέβη. Η συμφωνία των Πρεσπών οδήγησε σε βαθιά ρήξη στην κοινωνία της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Προφανώς, απέχει πολύ από την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Αποτελεί αποκλειστικά ένα όργανο για την επιτάχυνση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε μπερδεμένοι με τη δήλωση του Ζάεφ», είπε η Ζαχάροβα. «Πρόκειται για μία ακόμη αβάσιμη κατηγορία εναντίον της Μόσχας, με στόχο την υποκίνηση αντιρωσικής υστερίας. Προφανώς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Ζάεφ, ως συνήθως, και δεν θα υπάρχει», συνέχισε η Ρωσίδα αξιωματούχος. «Στο μεταξύ, οι Δυτικές χώρες παρεμβαίνουν ανοιχτά στα “Μακεδονικά” ζητήματα. Προφανώς, αυτό είναι κάτι φυσιολογικό κατά την άποψή τους», συμπλήρωσε.
Η Ζαχάροβα κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι αντί να ακολουθήσει τη νομοθεσία της χώρας και το διεθνές δίκαιο «ως συνήθως παίζει το αντι-ρωσικό χαρτί ως μέθοδο για τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες και, δυστυχώς, για την εκφόβιση των ίδιων των πολιτών της».
Υπενθυμίζεται, ότι στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Ζαχάροβα δήλωσε ότι δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες η απόφαση της Αθήνας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί τη Μόσχα να σταματήσει τη συνεχή ασέβεια προς την Ελλάδα.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!