Εντονη δυσοσμία «σκέπασε» τη Θεσσαλονίκη


Κλήσεις για δυσοσμία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δέχτηκε νωρίτερα από κατοίκους η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας ΑΕ (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία ενημερώνει ότι από τους μέχρι τώρα ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας που βρίσκεται σε επιφυλακή, η οσμή δεν εντοπίζεται στο δίκτυο και ως εκ τούτου δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο και με το δίκτυο διανομής του.
Από την άλλη μιλώντας στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ ανέφερε ότι πιθανότατα η δυσοσμία οφείλεται στο φαινόμενο του ευτροφισμού στον Θερμαϊκό κόλπο καθώς και η θερμοκρασία το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 34 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, στη συνέχεια η θερμοκρασία έπεσε και το φαινόμενο υποχώρησε.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, τα αβαθή νερά του Θερμαϊκού στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την ελάττωση του οξυγόνου μέσα στο νερό, που προκύπτει από την υψηλή θερμοκρασία και την άπνοια, εντείνουν το φαινόμενο του ευτροφισμού. Τα φύκια αποσυντίθενται και παράγονται δύσοσμα αέρια, όπως μεθάνιο, υδρόθειο και μερκαπτάνες.
Έτσι, προκύπτει η δυσοσμία που εξαπλώνεται στο κέντρο της πόλης, η οποία θυμίζει τη μυρωδιά υγραερίου και προκαλεί αναστάτωση σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
«Το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται μέχρι να καθαρίσει ο Θερμαϊκός κόλπος, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εύκολο να γίνει, αφού οι πηγές ρύπανσης είναι πολλές», κατέληξε ο κ. Φυτιάνος.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/disosmia-stin-thessaloniki---eda-thess-kami...
πηγή: (AΠΕ-ΜΠΕ)/ Voria.gr

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!