Σάββας Αναστασιάδης: Η χώρα που κατάγεστε, είναι η χώρα που δίδαξε και διέδωσε τον πολιτισμό στον σύγχρονο δυτικό κόσμο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  12.07.2018

Σάββας Αναστασιάδης: Η χώρα που κατάγεστε, είναι η χώρα που δίδαξε και διέδωσε τον πολιτισμό στον σύγχρονο δυτικό κόσμο

Ομιλία του Αν. Τομεάρχη Εξωτερικών ΝΔ για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη στην συνεδρίαση της  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς την οποία παρακολούθησαν ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, 11.07.2018
« Αισθάνθηκα υπερηφάνεια, γιατί όλοι σας μιλήσατε πάρα πολύ καλά ελληνικά και να μην έχετε ενοχές, ακόμα και εσείς που δεν ξέρατε αν πρέπει να μιλήσετε αγγλικά ή ελληνικά» τόνισε ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης , στους ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίοι παρακολούθησαν  τη συνεδρίαση της  Διακομματικής  Επιτροπής  για τον Ελληνισμό της Διασποράς, στο πλαίσιο της  φιλοξενίας τους από τη  Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, με σκοπό  την σύσφιγξη  των δεσμών τους με την μητέρα πατρίδα και την ενημέρωσή τους γύρω από τα Εθνικά μας θέματα και την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
« Να είστε περήφανοι για αυτό και να το καλλιεργήσετε, γιατί η χώρα που κατάγεστε, είναι η χώρα που δίδαξε και διέδωσε τον πολιτισμό στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, που δίδαξε την δημοκρατία και η γλώσσα που μιλάτε είναι η βάση πολλών δυτικών γλωσσών, ακόμη και πολλών ορολογιών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική διεθνώς» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης
Ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ,  στη συνέχεια υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια, να είχε   φροντίσει το πολιτικό μας σύστημα ώστε να μαθαίνουν καλύτερα τα παιδιά των απόδημων την Ελληνική γλώσσα και από δασκάλους που μπορούν να την  διδάξουν σωστά. Για να  μάθουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και να διατηρήσουν τις ρίζες και τη σχέση τους με την Ελλάδα.
« Ρώτησε ο κύριος Υπουργός, προηγουμένως, μια κοπέλα, πού έμαθε τα ελληνικά. Αυτή η απορία δεν θα έπρεπε να μας διακατέχει. Θα έπρεπε εμείς να φροντίσουμε ως πολιτεία, να μαθαίνουν τα παιδιά των απόδημων ελληνικά, στα σχολεία τα οποία, εκ του συντάγματος, έχει υποχρέωση η ελληνική πολιτεία να λειτουργεί» ,είπε χαρακτηριστικά
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αναστασιάδη
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 Υποδεχόμαστε, και φέτος με μεγάλη χαρά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, τα Ελληνόπουλα από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ήταν, κύριε Διευθυντά, ευχής έργο και παρήγορο να είχαμε ελληνόπουλα από όλο τον κόσμο.
Το λέω αυτό ως πρόταση, είναι επιδίωξη, δεν μέμφομαι κανέναν και ξέρετε ότι προς αυτή την κατεύθυνση όλοι μας συμφωνούμε και όλοι θα βοηθήσουμε. Επίσης, ξέρετε ότι στα θέματα ειδικά του οικουμενικού ελληνισμού, του ελληνισμού της διασποράς, όσον αφορά και εμένα αλλά και την παράταξή μου, συμφωνούμε να στηρίζουμε τους Έλληνες της ομογένειας και κυρίως τα νέα παιδιά της δεύτερης ή της τρίτης γενιάς, όπως είναι τα σημερινά. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και συνταγματική υποχρέωση, αλλά και ηθική υποχρέωση και νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι, διότι δεχόμαστε όλοι ότι η μητρόπολη, η Ελλάδα δεν στάθηκε όσο θα έπρεπε δίπλα ή αρωγός στην ομογένεια
Ρώτησε ο κύριος Υπουργός, προηγουμένως, μια κοπέλα, πού έμαθε τα ελληνικά.
Αυτή η απορία δεν θα έπρεπε να μας διακατέχει. Θα έπρεπε εμείς να φροντίσουμε ως πολιτεία, να μαθαίνουν τα παιδιά των απόδημων ελληνικά, στα σχολεία τα οποία, εκ του συντάγματος, έχει υποχρέωση η ελληνική πολιτεία να λειτουργεί.
Θα ήθελα απευθυνόμενος στα παιδιά να τους πω, ότι ένιωσα ιδιαίτερη περηφάνια και ντροπή ή ενοχή, συγχρόνως. Αισθάνθηκα υπερηφάνεια, γιατί όλοι σας μιλήσατε πάρα πολύ καλά ελληνικά και να μην έχετε ενοχές, ακόμα και εσείς που δεν ξέρατε αν πρέπει να μιλήσετε αγγλικά ή ελληνικά. Να είστε περήφανοι για αυτό και να το καλλιεργήσετε, γιατί η χώρα που κατάγεστε, είναι η χώρα που δίδαξε και διέδωσε τον πολιτισμό στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, που δίδαξε την δημοκρατία και η γλώσσα που μιλάτε είναι η βάση πολλών δυτικών γλωσσών, ακόμη και πολλών ορολογιών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική διεθνώς. Γι’ αυτό ένιωσα περηφάνεια για σας που μιλάτε ελληνικά, παρόλο που μας είναι γνωστό ότι οι συνθήκες που τα μαθαίνετε είναι δύσκολες. Μπορεί να τα μαθαίνετε μέσα από τις πολιτιστικές οργανώσεις, από την εκκλησία, από το σπίτι και ελάχιστοι από τα σχολεία του Σαββάτου. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για να τα μαθαίνετε καλύτερα και σε άλλους χώρους, περισσότερο επιστημονικά, από δασκάλους που μπορούν να τα διδάξουν σωστά. Αυτός είναι ο λόγος που είπα, ότι νιώθω μια ενοχή ή ντροπή, διότι εμείς σαν ελληνική πολιτεία δεν μπορέσαμε να το εξασφαλίσουμε αυτό σε εσάς και σε άλλες χώρες. Πάντως, είναι επιδίωξή μας. Ξέρετε, ότι η κοινή πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχει διάφορα προβλήματα. Ελπίζουμε, ότι αφού αυτή είναι κοινή κατεύθυνση του πολιτικού συστήματος μας, τα επόμενα χρόνια να δώσουμε μεγαλύτερη δυνατότητα και σε εσάς και σε άλλα ελληνόπουλα, που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία και πολιτισμό και να διατηρήσουν τις ρίζες και τη σχέση τους με την Ελλάδα, για να μπορέσετε να το κάνετε.
Κλείνοντας, θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ να περάσετε καλά στην Ελλάδα, να αφεθείτε και να διασκεδάσετε, διότι η Ελλάδα εκτός όλων των άλλων, είναι και καλός τόπος διασκέδασης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!