Σπάνια ανακάλυψη: Στο φως τα μυστικά της μουμιοποίησης [εικόνες]


Την έναρξη της ανασκαφής ενός εργαστηρίου μουμιοποίησης που ανακαλύφθηκε μαζί με ένα κοινόχρηστο ταφικό χώρο, αποτελούμενο μοναδικά από διάφορους ταφικούς θαλάμους και χρονολογείται από τη Σαϊτ-Περσική περίοδο (664-404 π.Χ.), νότια της Πυραμίδας Unas στη Σακάρα της Γκίζας στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χάλιντ Ελ Ανάνι.

Τις ανασκαφές κάνει η αιγυπτιακο-γερμανική αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Tübingen.
Η Πυραμίδα Unas στη Σακάρα της Γκίζας στο Κάιρο
«Μια συλλογή από 35 μούμιες έχει αποκαλυφθεί μαζί με τέσσερις σφραγισμένες σαρκοφάγους που πρόκειται να ανοίξουν σύντομα για να διερευνήσουν τι βρίσκεται μέσα», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός. Προσέθεσε μάλιστα ότι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν είναι μια επιχρυσωμένη μάσκα που βρέθηκε σε ένα ταφικό θάλαμο, που ανήκει πιθανόν σε ιερέα Αιγύπτιο.
Οι μούμιες που βρέθηκαν στο εργαστήριο μουμιοποίησης
«Αυτό το αντικείμενο είναι πολύ σπάνιο, να έχουμε μια ασημένια, επιχρυσωμένη μάσκα. Υπάρχουν μόνο δύο αυτού του είδους, επομένως είναι μια πολύ ωραία ανακάλυψη» δήλωσε ο Ελ Ανάνι.
Η ασημένια επιχρυσωμένη μάσκα που βρέθηκε στην ανασκαφή
Οι ειδικοί μιλάνε γενικά για μία σπάνια ανακάλυψη, που ενδεχομένως μας αποκαλύψει τα μυστικά της μουμιοποίησης, τα υλικά που χρησιμοποιούνταν τότε, τα αγγεία, τα κύπελλα, το βάθος στο έδαφος όπου γινόταν όλη αυτή η διαδικασία, ενώ υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσει η εξεύρεση και άλλων αρχαίων ευρημάτων.
Κρανία και σκελετοί που βρέθηκαν στο εργαστήριο μουμιοποίησης
«Αυτό που η ανακάλυψη αυτή θα προσθέσει είναι δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι ο τύπος των χρησιμοποιούμενων ελαίων (στη μουμιοποίηση) και η χημική τους σύνθεση. Έτσι θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τους ακριβείς τύπους των ελαίων» δήλωσε ο Ραμαντάν Μπαντρί χουσεϊν, επικεφαλής της αιγυπτιακής – γερμανικής αποστολής που αποκάλυψε την περιοχή.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χάλιντ Ελ Ανάνι.
Μία ακόμη μάσκα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών
Φωτογραφίες: AP

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!