Εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ -Παίρνει άδειες για γεωτρήσεις η Exxon Mobil


Ραγδαίες θα είναι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», είναι θέμα ημερών να εξασφαλίσει η κοινοπραξία Εxxon Mobil- Qatar Petroleum τις απαραίτητες άδειες, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία για 2 γεωτρήσεις.

Η περιβαλλοντική άδεια αναμένεται να εξεταστεί και να εγκριθεί στις 30 Ιουλίου και θα αφορά δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις, στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 10, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Πρώτος στόχος της μελέτης της κοινοπραξίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», είναι ο πολλά υποσχόμενος στόχος «Δελφίνη». Ανοιχτό παραμένει αν δεύτερος στόχος θα είναι η «Ανθεία» νοτιότερα ή ο «Γλαύκος» βορειότερα του «Δελφίνη». Αν και μέχρι πρόσφατα η προσοχή για τον δεύτερο στόχο στρεφόταν στην «Ανθεία», με βάση τα σεισμογραφικά δεδομένα, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μετά και την ολοκλήρωση των γεωφυσικών ερευνών, η ζυγαριά για τη δεύτερη γεώτρηση γέρνει προς την πλευρά του «Γλαύκου».
Πλέον, καθώς το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη της πρώτης γεώτρησης σε λιγότερο από τρεις μήνες, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε στάδιο προετοιμασίας των απαραίτητων υποδομών, υλικών και προσωπικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Exxon Mobil «κλείδωσε» ήδη όλα όσα απαιτούνται για τις τουλάχιστον 2 γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, με στόχο το γεωτρύπανο να πιάσει δουλειά περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Και επίσημα, στα μέσα του περασμένου μήνα, «έκλεισε» το ζήτημα εξασφάλισης του κατάλληλου γεωτρύπανου.
Οι γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού θα γίνουν με υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο, που ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό ο οποίος έχει έδρα όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στην Κύπρο. Πέρα από το ότι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, το γεωτρύπανο είναι εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Σημειώνεται ότι θέματα ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα είχαν αντιμετωπιστεί σε κάποιες από τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Επιπλέον, η Exxon Mobil υπέγραψε συμφωνία και με την Medserv, που αποτελεί κοινοπραξία συμφερόντων επιχειρηματιών της Μάλτας και της Κύπρου, για την παροχή υπηρεσιών βάσης εφοδιασμού στην ξηρά και για υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία δημιουργεί πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού. Σημειώνεται ότι η Medserv είχε εξυπηρετήσει και τις τρεις γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Από τα θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες της Exxon Mobil είναι οι εξελίξεις και τα συμπεράσματα σχετικά με το κοίτασμα «Καλυψώ» που είναι στο μικροσκόπιο των ειδικών των ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ, αλλά και της ΕΥΚ στην Κύπρο και των Γάλλων συμβούλων της BEICIP.
Κι αυτό επειδή η «Καλυψώ» ενισχύει τις προσδοκίες για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, αφού ο στόχος «Δελφίνη» των Exxon Mobbil - Qatar Petroleum, όπου και οι μεγαλύτερες προσδοκίες, απέχει λιγότερο από 25 χιλιόμετρα από το σημείο γεώτρησης στο κοίτασμα «Καλυψώ», ενώ ο «Γλαύκος» βρίσκεται ακόμα πιο κοντά, κάτι που πιθανόν να αποτελεί και λόγο για την ενδεχόμενη επιλογή του στόχου αυτού για τη δεύτερη γεώτρηση.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!