Παγκόσμια Σύναξη Καππαδοκών στη Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή του Γαλλικού Σωματείου «les amis de le cappadoce» - « Οι φίλοι της Καππαδοκίας» και του φιλοκαππαδόκη Ολλλανδού καθηγητή Mark Giancen

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΞΕΝΩΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ
Μαραθώνος 36,ΤΚ.56431, Θεσ/νικη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΞΗ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
με την συμμετοχή του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
«les amis de le cappadoce» - « Οι φίλοι της Καππαδοκίας»
και
του φιλοκαππαδόκη Ολλλανδού καθηγητή Mark Giancen
ο οποίος διδάσκει και μιλά άριστα την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗ διάλεκτο


Μεγάλη είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Πανελλήνιου  Συλλόγου Αξενών  Καππαδοκίας  στην Παγκόσμια Σύναξη Καππαδοκών - το 20ο Γαβούστιμα που θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Αυγούστου στο π. Στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Όπως είναι γνωστό το Γαβούστημα  είναι η μοναδική ετήσια αφορμή για να έρθουν στην Ελλάδα, οι Καππαδόκες  της 4ης και 5ης γενιάς Ελλήνων της Διασποράς. Υπενθυμίζεται ότι η λέξη «γαβούστιμα»  προέρχεται από το ρήμα γαβουστίζω που σημαίνει συναντιέμαι- ανταμώνω και σύμφωνα με τους οργανωτές του 20ου Γαβουστήματος, αναμένονται  στη  Θεσσαλονίκη 14.000-15000 Καππαδόκες και Καππαδοκικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα καθώς και Καππαδόκες της Διασποράς από τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αμερική την Ελβετία, την Γαλλία και την Γερμανία.

Φέτος όμως και μετά από κοινή πρόσκληση των  Προέδρων της Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Συλλόγων κ. Φάνη Ισαακίδη και του Προέδρου  του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών  Καπαπδοκίας και οργανωτή του 20ΟΥ  Γαβουστήματος κ. Κωνσταντίνου Αβανίδη θα υπάρχουν δύο κορυφαίες συμμετοχές 

α) του κ. François, Marie, Gabriel de Jerphanion  π. Προέδρου και νυν Αντιπροέδρου του Γαλλικού Σωματείου «Les Amis de la Cappadoce» -"Οι φίλοι της Καππαδοκίας", ο οποίος θα παρουσιάσει στην Ελλάδα και  για πρώτη φορά σε Γαβούστημα - την  αδελφότητα  «les amis de le cappadoce»- η οποίαιδρύθηκε το 1901 με βάση το έργο και τη δράση του μοναχού, επιγραφολόγου, γεωγράφου, γλωσσολόγου, αρχαιολόγου, βυζαντινολόγου και μέλους της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών των Παρισίων Guillaume de Jerphanion,   ο οποίος  στις αρχές του 20ου αιώνα επισκέφτηκε την Καππαδοκία, ανακάλυψε τον ελληνοχριστιανικό της πολιτισμό, ερεύνησε  και λάτρεψε τα χριστιανικά της μνημεία, για τα οποία δημοσίευσε σπουδαίο έργο, στη Γαλλική γλώσσα. 

Σήμερα το Σωματείο "Les Amis de la Cappadoce"  αγωνίζεται, με επιτόπιες παρεμβάσεις, να διασώσει τα χριστιανικά μνημεία της Καππαδοκίας, διαθέτει σημαντικό αρχείο,  προσπαθεί να καταστήσει γνωστό τον πολιτισμό της Καππαδοκίας- ακόμη και την κουζίνα της-  μέσα στη Γαλλία, οργανώνει δραστηριότητες και πνευματικές ανταλλαγές  με θέμα τη Καππαδοκία,  δημιουργεί σειρές ντοκιμαντέρ που αφορούν στην Καππαδοκία, πραγματοποιεί ένα ταξίδι κάθε χρόνο στην Καππαδοκία και οργανώνει  εκδήλωση με θέμα « Ημέρα φίλων Καππαδοκίας» επίσης κάθε χρόνο.

β) του πολυαγαπημένου - φιλοκαππαδόκη Ολλλανδού καθηγητήMark Giancen ο οποίος κέρδισε την αγάπη όλων Καππαδοκών,  μιλά άριστα την Καππαδοκικη  διάλεκτο, χορεύει το παραδοσιακό Καππαδοκικό κόνιαλι με κουτάλια, αποσπώντας  κάθε φορά το  παρατεταμένο τους  χειροκρότημα. Ο Mark Giancen είναι Γλωσσολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης διδάσκει Γλωσσσολογία και Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, διδάσκει την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ και δίνει διαλέξεις σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γαβούστιμα αυτός ο ιστορικός, ο αγαπημένος και  διαχρονικός θεσμός του Γαβουστίματος,  «γεννήθηκε» το 1997 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μιστιωτών Μάνδρας Λάρισας και με την συμπαράσταση των  Συλλόγων Μιστιωτών, Τσαρικλιωτών,Τσελτεκιωτών και Διλιανών Καππαδοκίας, το 1οΓαβούστιμα πραγματοποιήθηκε στη Μάνδρα Λάρισας.

 Έκτοτε όλα μα όλα τα Γαβουστίματα μας, ήταν μοναδικά, ήταν εξαιρετικά και ανεπανάληπτα. Είναι γιορτές  ανταμώματος, γνωριμιών, αναβίωσης εθίμων, παρουσίασης χορών, αναπαράστασης εθίμων, λαογραφικών  εκθεμάτων, εκθέσεων κειμηλίων και φωτογραφιών, παραδοσιακών  φαγητών είναι  όμως και έγκριτη - επιστημονική  πηγή και αφορμή γνώσης για την εθνική, την θρησκευτική και την πολιτιστική μας ταυτότητα 

π ά ν τ α

με την αιγίδα της  Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Συλλόγων η οποία φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ενεργούς δράσης για την Καππαδοκία  και αδιάλειπτης  προσφοράς και εθελοντισμού προς τους  Καππαδοκες, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες ιστορικού, θρησκευτικού, επιστημονικού, πολιτιστικού ακόμη και ιατρικού ενδιαφέροντος.

Φέτος η καρδιά της Καππαδοκίας θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη!
Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Αυγούστου
στο π. Στρατόπεδο Παύλου Μελά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Συνδιοργάνωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στήριξη: ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΠΕΔ-ΚΜ

Πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Συμ. Αβανίδης
Πρόεδρος  Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών  Καππαδοκών  
Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Σωματείων
 Νίκη  Συμ. Στρατηλάτη
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου - Εκτελεστικής Οργάνωσης & Δημοσίων Σχέσεων
                                                                                                             Τηλ.6977-877698
                                                                                            

                                                                                                                                                                        stratilatiniki@hotmail.com


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!